Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Mongoolse buizerd - Buteo hemilasius
Mongoolse buizerd - Buteo hemilasius
Mongoolse buizerd - Buteo hemilasius
Mongoolse buizerd - Buteo hemilasius
Voorkomen Mongoolse buizerd - Buteo hemilasius
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Mongoolse buizerd - Buteo hemilasius (Temminck & Schlegel 1844)
English Upland buzzard FranÁais Buse de Chine Deutch Mongolenbussard
Italiano Poiana degli altipiani Svenska MongolvrŚk EspaŮol Busardo Mongol
PortuguÍs Bķtio-montÍs Polski Myszolůw mongolski Dansk HÝjlandsvŚge
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort is stabiel Populatie trend van deze soort is stabiel.
 
Ondersoorten:
Buteo hemilasius heeft geen ondersoorten (monotypisch).
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 66 - 71 cm
Spanwijdte : 143 - 161 cm
Gewicht : (M) circa 950 - 1400 gram / (V) circa 970 - 2050 gram
 
Kenmerken:
Er zijn zowel bleke als donkere vormen. Vergelijkbaar in verenkleed met andere buizerds. De bleke vogel heeft een licht gemarkeerde witachtige kop, nek en onderzijde met grote bruine vlekken die onregelmatig zijn verdeeld in de bovenborst en buik. Flanken en zijkanten van de buik donker, staart met grijsachtig midden en donkere zijkanten, staartbanden opvallend donker, met zwaardere sub-terminale band. Tarsi is volledig (of ten minste driekwart) bruin bevederd. De donkere vogel heeft de bovenste delen, het onderlichaam en de vleugeldekveren stevig donker, met het patroon van de veerveren vergelijkbaar met de bleke morph.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
China, India, KirgiziŽ, MongoliŽ.
 
Habitat:
Normaal gesproken te vinden in open berggraslanden en in de zomer teelt, overwintering naar lagere hoogten. Hangt vaak. Jaagt vanuit de lucht of op de grond. Broedt tussen april en augustus op rotsen en richels van kliffen. Nest is gemaakt van stokken en goed gevoerd. Voedt zich met kleine zoogdieren, vogels en insecten.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Voornamelijk knaagdieren, b.v. gemalen eekhoorns, woelmuizen, gerbils, pika's en jonge marmotten, maar ook jonge hazen.
 
Voortplanting:
Leggen eieren in april - mei en broedseizoen duurt tot juli - augustus. Nesten op richels in rotswanden.
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: