Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Arendbuizerd - Buteo Rufinus
Arendbuizerd - Buteo Rufinus
Arendbuizerd - Buteo Rufinus
Voorkomen Arendbuizerd - Buteo Rufinus
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Arendbuizerd - Buteo Rufinus (Cretzschmar, 1827)
English Long-legged buzzard FranÁais Buse fťrose Deutch Adlerbuzzard
Italiano Poiana codabianca Svenska ÷rnvrŚk EspaŮol Busardo moro
PortuguÍs Bķteo-mouro Polski Kurhannik Dansk ōrnevŚge
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort is onbekend Populatie trend van deze soort is onbekend.
 
Ondersoorten:
Buteo rufinus heeft 2 ondersoorten:
- Buteo rufinus rufinus
     Buteo rufinus canescens
     Buteo rufinus longipes
     Buteo rufinus leucurus
     Buteo rufinus nigricans
     Buteo rufinus raddei
- Buteo rufinus cirtensis
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 57 - 65 cm (Ondersoort Buteo Rufinus cirtensis 50 - 55 cm)
Spanwijdte : 135 - 160 cm (Ondersoort Buteo Rufinus cirtensis 115 - 125 cm)
Gewicht : (M) 1100 gram / (V) 1300 gram
 
Kenmerken:
Groter dan een Buizerd, met bredere vleugels en sterk gevingerde slagpennen. Het vliegbeeld heeft daarom meer weg van een arend. Goede herkenningstekens zijn de licht roestkleurige kop, hals en staart; de laatste heeft bij oude vogels geen dwarsbanden.

Er zijn drie kleurfasen: een lichte, een roestrode en een donkere; de laatste broedt vanaf de Wolga oostwaarts. Verwarring is mogelijk met: De Ruigpootbuizerd, die echter altijd een staart met een donkere eindband heeft, en met: De Valkbuizerd (Buteo buteo vulpinus), het Oost-Europese ras van de Buizerd (Buteo buteo). Deze is echter duidelijk kleiner en heeft smalle, puntiger vleugels.
 
Vlucht:
Overzomeraars in Hongarije hebben een oppervlakte nodig van 2000 - 3000 ha.
 
Verspreiding:
Afghanistan, AlbaniŽ, Algerije, ArmeniŽ, Oostenrijk, Azerbeidzjan, Bahrein, Bangladesh, Benin, Bhutan, BosniŽ en Herzegovina, Bulgarije, Burkina Faso, Kameroen, Tsjaad, China, KroatiŽ, Cyprus, Tsjechische Republiek, Djibouti, Egypte; Eritrea, EthiopiŽ, GeorgiŽ, Duitsland, Griekenland, Hongarije, India, Iran, Islamitische Republiek; Irak, IsraŽl, ItaliŽ, JordaniŽ, Kazachstan, Kenia, Koeweit, KirgiziŽ, Libanon, LibiŽ, MacedoniŽ, Mali, MauritaniŽ, MongoliŽ, Montenegro, Marokko, Nepal, Niger, Nigeria, Oman, Pakistan, Palestijnse Gebieden, Bezette; Katar, RoemeniŽ, Russische Federatie, Saoedi-ArabiŽ, Senegal, ServiŽ, Slowakije, SloveniŽ, Spanje, Soedan; Syrische Arabische Republiek ; Tadzjikistan, TunesiŽ, Turkije, Turkmenistan, Oeganda, OekraÔne, Verenigde Arabische Emiraten, Oezbekistan; Westelijke Sahara; Jemen
 
Habitat:
Gewoonlijk droge steppen en halfwoestijnen. In de Balkan ook in beboste bergland waar rotswanden zijn om te nestelen en open gebieden om te jagen.
 
Geluid:
Als van de Buizerd, maar minder luidruchtig.
 
Voedsel:
Jaagt zowel in een zwevende vlucht vanaf een uitkijkpost; de prooien bestaan voornamelijk uit kleine tot middelgrote zoogdieren (woelmuizen, hamsters en siesels) en daarnaast reptielen en grote insecten.
 
Voortplanting:
Geslachtsrijp op de leeftijd van 2 of 3 jaar. De baltsvlucht is gelijk aan die van de Buizerd. De horst wordt in een rotswand gebouwd. Broedtijd in April, legsel meestal 2 of 3 eieren (60x47 mm; 73 gram) welke groenig wit zijn met bruinachtige vlekken. Broedduur vermoedelijk 33 - 35 dagen.
 
Overige:
Er worden twee ondersoorten van de Arendbuizerd erkend: de kleinere subspecies Buteo Rufinus cirtensis die in Noord-Afrika en het Arabisch Schiereiland voorkomt, en de nominaatvorm Buteo Rufinus rufinus in de rest van het verspreidingsgebied.
 
Ingezonden foto's:
©: Dhr. L. Kroes - 30 juli 2009, Fournoi Griekenland
Canon S9
Arendbuizerd - Buteo Rufinus