Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Zwarte kerkuil - Tyto tenebricosa
Zwarte kerkuil - Tyto tenebricosa
Zwarte kerkuil - Tyto tenebricosa
Voorkomen Zwarte kerkuil - Tyto tenebricosa
Taxonomie:
   ORDE Strigiformes
    ONDER ORDE  
        FAMILIE Tytonidae Tytonidae
            ONDER FAMILIE :  
Benaming:
Nederlands Zwarte kerkuil - Tyto tenebricosa (Gould, 1845)
English Greater Sooty-Owl FranÁais Effraie ombrťe Deutch RuŖeule
Italiano Barbagianni fuligginoso Svenska stŲrre sottornuggla EspaŮol Lechuza Tenebrosa
Polski Plomykůwka przydymiona PortuguÍs Coruja-sombria Dansk Sodfarvet SlÝrugle
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
 
Ondersoorten:
Tyto tenebricosa heeft geen ondersoorten (monotypisch).
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 37 - 43 cm
Spanwijdte : circa 103 cm
Gewicht : (M) 500 - 700 gram / (V) 750 - 1160 gram
 
Kenmerken:
De Zwarte kerkuil is een middelgrote, roetzwarte uil met vrij grote donkere ogen in een ronde gezichtssluier. De bovendelen (rugzijde) zijn roetzwart, met fijne witte vlekjes op de kop en grotere maar meer verspreide witte vlekken op de vleugels. De gezichtssluier is breed en rond, donker van kleur en afgezoomd met een harde, donkere rand. De onderdelen (buik en borst) zijn donkergrijs tot zwart, maar nooit zo donker als de bovendelen, met fijne witte vlekjes bezet. De buikstreek is altijd bleker dan de borst. De zwarte staart is kort en de poten zijn bevederd. De Zwarte kerkuil heeft een hoornkleurige bek, die bijna tot aan de punt bevederd is. De tenen zijn donkergrijs en de lange klauwen dan weer zwart. Beide geslachten zijn gelijk wat pluimage betreft, maar - zoals zo dikwijls bij uilen en dagroofvogels- zijn de vrouwtjes groter en zwaarder dan mannetjes. De (grotere) Zwarte kerkuil kan onderscheiden worden van de nauw verwante Kleine zwarte kerkuil door zijn (uiteraard) grotere afmetingen, donkerder pluimage en een verschillend vlekkenpatroon. Ook hun jachtgewoontes verschillen vrij grondig.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
AustraliŽ, IndonesiŽ, Papoea-Nieuw-Guinea.
 
Habitat:
Het dier is uitsluitend een nachtvogel, die er overdag een verborgen leefwijze op na houdt: hij verbergt zich in holtes, holle bomen, dicht gebladerte van hoge bomen en soms ook in grotten. Kust- en bergregio's van Zuid-Oost AustraliŽ van de Dandenong Ranges dicht bij Melbourne tot de Conendale Range ten noorden van Brisbane. Werd ook gemeld als aanwezig op Flinderseiland in Straat Bass. Komt ook voor in de hogere bergdedeelten van de regenwouden in Nieuw-Guinea.
 
Geluid:
-
 
Voedsel:
De Zwarte kerkuil is een krachtige jager die in verhouding vrij grote prooien vangt, die hij proportioneel gezien dan nog vrij vaak uit de bomen plukt. Dit in tegenstelling met niet alleen de Kleine zwarte kerkuil, maar ook met andere soorten kerkuilen, die hun voedsel meestal op de grond vangen. Het voedsel bestaat uit een rijke variatie van kleinere zoogdieren en tijdens het broedsizoen zorgt het mannetje alleen voor de aanbreng van prooien.
 
Voortplanting:
-
 
Overige:
 
 
Ingezonden foto's:
©: