HOME
Bruine uil - Phodilus badius

Bruine uil

Phodilus badius

Nederlands BRUINE UIL

Phodilus badius (Horsfield, 1821)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Tytonidae Phodilus
English Oriental Bay-owl Français Phodile calong
Deutch Maskeneule Italiano Barbagianni baio
Polish Puchówka indyjska Português Coruja-baia
Svenska Orientmaskuggla Español Lechuza Cornuda
Dansk Asiatisk Maskeugle Russkiy Восточная масковая сипуха

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2014 — Least Concern (LC)

Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort is stabiel.

Ondersoorten Phodilus badius is gesplitst in 2 soorten:
- Phodilus badius
Phodilus badius badius
Phodilus badius saturatus
Phodilus badius ripleyi
Phodilus badius arixuthus
Phodilus badius parvus

- Phodilus assimilis

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 23 - 29 cm
Spanwijdte : 172 - 235 cm
Gewicht : 255 - 308 gram

Kenmerken Kenmerken:
De bruine uil (Phodilus badius) is een soort die behoort tot de Baai-uilen of Bruine uilen, een onderfamilie (Phodilinae) binnen de familie van de Kerkuilen (Tytonidae). Binnen dit genus wordt één soort geklasseerd. De Prigogine-uil (Tyto prigoginei) - door sommige systematici als Phodilus prigoginei gerangschikt - werd vroeger als een ondersoort beschouwd van P. badius.

De gezichtsschijf is langwerpig en witachtig doorzichtig gekleurd, met een brede verticale kastanjebruine zone door elk oog. De veren van de rand zijn zwartachtig en kastanjebruin getipt. Het voorhoofd is V-vormig en bleek bruingrijs, waarbij het bovenste deel van de 'V' de kruin bereikt, waardoor het frontale schild een driehoekig aspect krijgt. Ogen zijn donkerbruin of bruinzwart en relatief groot. De oogleden zijn witachtig.

De kruin en nek zijn kastanje, gespikkeld met zwarte en buffe schachtvlekken. De mantel en rug, naar de bovenstaartdekveren, is een lichtere kastanje, gespot met zwarte schachtstrepen, waarbij de veerbasis heldergeel is en elke mantelveer 2-3 zwarte vlekken op de schacht heeft. De staart is vos met een paar smalle donkere balken. De buitenste twee primaire vleugelveren (10e en 9e) hebben wit op de buitenste webben en zijn gestreept met zwarte of kastanjebruine randen.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De bruine uil is een echte nachtvogel en komt voor in Zuidoost-Azië en Indonesië. De soort heeft een hartvormige sluier met 'oorvormige' uitsteeksels.
Een populatie van de soort (P. b. badius) op Samar (Filipijnen) stierf vermoedelijk uit in de 20e eeuw als gevolg van een bombardement in 1945.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De bruine uil voedt zich met kleine zoogdieren, zoals vleermuizen, ratten en muizen, maar ook vogels, hagedissen, slangen, kikkers en grote insecten, vooral kevers, maar ook sprinkhanen.

Voortplanting Voortplanting:
Broeden van de periode maart tot mei in Sikkim, India; eieren gevonden oktober-december in Borneo en maart-juli op Java.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Aanwezig (inheems) - Extant (resident):
Bangladesh; Brunei Darussalam; Cambodja; China; Indië; Indonesië; Lao Democratische Volksrepubliek; Maleisië; Birma; Thailand; Vietnam

Mogelijk uitgestorven - Possibly Extinct:
Filippijnen

Uitgestorven - Extinct:
Singapore

Aanwezig & Migrerend - Extant & Vagrant:
Nepal

FOTOGALERIE

 


Bruine uil - Phodilus badius
Bruine uil - Phodilus badius
Bruine uil - Phodilus badius
Bruine uil - Phodilus badius







INGEZONDEN FOTO'S

Filter: