Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ 
Afbeeldingen
Aziatische grasuil - Tyto longimembris
Aziatische grasuil - Tyto longimembris
Aziatische grasuil - Tyto longimembris
Aziatische grasuil - Tyto longimembris
Aziatische grasuil - Tyto longimembris
Voorkomen Aziatische grasuil - Tyto longimembris
Taxonomie:
   ORDE Strigiformes
    ONDER ORDE  
        FAMILIE Tytonidae Tytonidae
            ONDER FAMILIE :  
Benaming:
Nederlands Aziatische grasuil - Tyto longimembris (Jerdon, 1839)
English Eastern Grass-owl FranÁais Tyto longimembris Deutch Graseule
Italiano Barbagianni erbe orientale Svenska orientgršsuggla EspaŮol Lechuza Patilarga
PortuguÍs ? Polski Plomykůwka dlugonoga Dansk GrśsslÝrugle
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
 
Ondersoorten:
Tyto longimembris heeft 8 ondersoorten:
- Tyto longimembris longimembris
- Tyto longimembris walleri
- Tyto longimembris maculosa
- Tyto longimembris chinensis
- Tyto longimembris melli
- Tyto longimembris pithecops
- Tyto longimembris amauronota
- Tyto longimembris papuensis
- Tyto longimembris baliem

Dit taxon wordt door sommige auteurs beschouwd als een ondersoort van Tyto capensis.
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 32 - 38 cm
Spanwijdte : circa 112 cm
Gewicht : (M) 265 - 375 gram / (V) 320 - 450 gram
 
Kenmerken:
De Aziatische grasuil (Tyto longimembris) is een soort kerkuil die voorkomt in Zuidoost-AziŽ en op vele eilanden van OceaniŽ. het is een vrij uitgesproken nachtelijke vogel, die soms ook overdag kan waargenomen worden. Deze soort is speciaal aangepast voor een leefwijze op de grond en verbergt zich normaal in het lange gras (zie ook zijn Engelse naam). In tegenstelling tot andere soorten kerkuilen is dit een semi-kolonie vogel, en dikwijls wordt waargenomen dat verschillende (tientallen) exemplaren samen jagen.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
AustraliŽ, China, Fiji, India, IndonesiŽ, Myanmar, Nepal, Nieuw-CaledoniŽ, Papoea-Nieuw-Guinea, Filippijnen, Taiwan, Provincie van China, Vietnam.

Regionaal uitgestorven: Bangladesh.
 
Habitat:
Deze uil geeft de voorkeur aan hoog grasland en moerassen. Rustgebieden bestaan ​​uit afgeplatte vegetatie binnen systemen van "tunnels" door de moerasvegetatie.
 
Geluid:
-
 
Voedsel:
Verschillende soorten knaagdieren werden reeds als prooi geregistreerd. De 'grasuilen' - meer nog dan de 'zuivere' kerkuilen- zijn hťťl behendige jagers en zeer gespecialiseerd op kleine knaagdieren, zelden worden andere prooidieren geslagen. Hoewel grasuilen ongeveer evenveel wegen als een kerkuil (Tyto alba), verschilt hun jachtmethode duidelijk: een grasuil heeft veel langere vleugels en poten, zodat hij veel meer puur uit de vlucht kan jagen en niet vanop een uitkijkpost. De jacht verloopt heel laag boven de begroeiing met als afwerking een plotse duik in het gras, wanneer een prooi werd waargenomen. In de typische grasuilterritoria, kunnen de prooien zich extra goed verbergen in het lange gras en wordt dus onttrokken aan het zicht. De jacht gebeurt dan ook voornamelijk op het gehoor. Een tweede aanpassing van de uil zijn de extra lange poten.
 
Voortplanting:
-
 
Overige:
 
 
Ingezonden foto's:
©: