HOME
Zwartgestreepte bosuil - Ciccaba huhula

Zwartgestreepte bosuil

Ciccaba huhula

Nederlands ZWARTGESTREEPTE BOSUIL

Strix huhula (Daudin, 1800)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Strix
English Black-banded Owl Français Chouette huhul
Deutch Zebrakauz Italiano Civetta fasciata nera
Polish Puszczyk zebrowany Português Coruja preta
Svenska Svartbandad uggla Español Cárabo Negro
Dansk Sortbåndet Natugle Russkiy Зебровая циккаба

Synonym(s):
- Strix huhula

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
012 — Least Concern (LC) as Strix huhula
2009 — Least Concern (LC) as Strix huhula
2008 — Least Concern (LC) as Strix huhula
2004 — Least Concern (LC) as Ciccaba huhula
2000 — Unknown (LR/LC) as Strix huhula
1994 — Unknown (LR/LC) as Strix huhula
1988 — Unknown (LR/LC) as Strix huhula

Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug.

Ondersoorten Ciccaba huhula heeft 2 ondersoorten:
- Ciccaba huhula huhula
- Ciccaba huhula albomarginata

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 29 - 38 cm
Spanwijdte : - cm
Gewicht : (M) - gram / (V) - gram

Kenmerken Kenmerken:
Bovendeel van de zwartgestreepte bosuil is zwart, met zeer smalle witte balken. Onderdelen zwart met bredere witte balken. Staart zwart met 4 smalle witte balken, geen oorbosjes. Geslachten zijn vergelijkbaar. Snavel en benen oranjegeel.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Deze bosuil komt voor in vochtige laaglandbossen met open plekken. Heeft zich aangepast aan door mensen gemaakte leefgebieden zoals koffie- en bananenplantages.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De zwartgestreepte bosuil is een nachtelijke jager die zich voedt met grote insecten zoals kevers, sprinkhanen en mantids.

Voortplanting Voortplanting:
Ook over de reproductie van zwartgestreepte bosuilen is niet veel bekend. De eerste rapportage van nesten is uit 2013. Hierin staat beschreven dat het ei van september tot november wordt geincubeerd, gedurende de hele dag en bijna de hele nacht. Het werd alleen gelaten voor korte periodes van 5-10 minuten. Hetzelfde gedrag werd gedurende ten minste drie weken na het uitkomen waargenomen. Aangenomen wordt dat het vrouwtje al het broeden deed, overeenkomend met alle andere uilensoorten die tot nu toe zijn bestudeerd. Beide ouders verdedigden actief hun nest, en het broedpaar sloot hoogstwaarschijnlijk andere uilensoorten uit in hun territorium.

Net als bij andere Ciccaba- en Strix-uilen, heeft de zwartgestreepte uil een legselgrootte van één nest, en het nest bevond zich tussen gevorkte takken en niet in een holte. Zwartgestreepte uilen kunnen de volgende jaren dezelfde boomvork gebruiken voor hun nest, maar ze mogen niet opeenvolgend broeden

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Argentinië; Bolivia, Plurinationale Staten van; Brazilië; Colombia; Ecuador; Frans-Guyana; Guyana; Paraguay; Peru; Suriname; Venezuela, Bolivariaanse Republiek

FOTOGALERIE

 


Zwartgestreepte bosuil - Ciccaba huhula
Zwartgestreepte bosuil - Ciccaba huhula
Zwartgestreepte bosuil - Ciccaba huhula
Zwartgestreepte bosuil - Ciccaba huhula
Zwartgestreepte bosuil - Ciccaba huhula
Zwartgestreepte bosuil - Ciccaba huhula







INGEZONDEN FOTO'S

Filter: