HOME
Zaaguil - Aegolius acadicus

Zaaguil

Aegolius acadicus

Nederlands ZAAGUIL

Aegolius acadicus (Gmelin, 1788)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Aegolius
English Northern Saw-whet Owl Français Petite Nyctale
Deutch Sägekauz Italiano Civetta capogrosso del Nordamerica
Polish Wlochatka mala Português Mocho amolador
Svenska Rostpärluggla Español Mochuelo Cabezón
Dansk Lille Perleugle Russkiy Североамериканский мохноногий сыч

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)

Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 2.000.000 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Aegolius acadicus heeft 4 ondersoorten:
- Aegolius acadicus acadicus
- Aegolius acadicus brodkorbi
- Aegolius acadicus brooksi
- Aegolius acadicus scotaea

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 17 - 21 cm
Spanwijdte : 46 - 56 cm
Gewicht : 54 - 151 gram

Kenmerken Kenmerken:
De zaaguil is een heel tamme kleine uil; kleiner dan een schreeuwuil, zonder oorbosjes. Onderste delen hebben zachte vlekkerige bruine strepen. Jonge vogels zijn in de zomer chocoladebruin gekleurd, met opvallende witte wenkbrauwen die een brede V vormen over de snavel; De buik is okerkleurig.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Bossen, coniferen, bosjes. Rassen meestal in naaldbossen van verschillende soorten, waaronder open dennenbossen, sparren-sparrenverenigingen, witte ceder moerassen; ook gemengde houtsoorten zoals dennen-eik, sparren-populier en andere. Op sommige plaatsen broedt de zaaguil in eikenbossen of in bosjes langs beekjes in droog land. In de winterperiode vooral in naaldboomgaarden met een dichte bedekking.

Geluid Geluid:
De zaaguil maakt een herhaald toeterend fluitgeluid. Sommigen zeggen dat ze klinken als een zaag die wordt geslepen op een wetsteen. Ze maken deze geluiden meestal om een ​​partner te vinden, dus ze zijn vaker te horen van april tot juni wanneer ze op zoek zijn naar partners.

De reclame te-te-te-roep is tot op 300 meter afstand door het bos gehoord. Er zijn ten minste 11 verschillende vocalisaties gemeld voor de zaaguil.

Voedsel Voedsel:
De zaaguil voedt zich voornamelijk met kleine knaagdieren, zoals muizen die in het bos leven (hertenmuizen en woelmuizen). Eet ook andere muizen, spitsmuizen, jonge eekhoorns, soms kleine vogels en grote insecten. Een inwoner ras op Queen Charlotte Islands, British Columbia, mag schaaldieren eten en insecten in getijdenzone. De zaaguil jaagt bijna geheel 's nachts, meestal door op lage zitstokken te wachten en dan op prooi neer te duiken. Vindt zijn prooi zowel door geluid als door zicht; Zoals bij veel uilen, zijn oren aangepast om de bron van geluiden nauwkeurig te lokaliseren.

Voortplanting Voortplanting:
Vroeg in het broedseizoen zingt het mannetje 's nachts onophoudelijk om het territorium te verdedigen en een partner aan te trekken. Het nest wordt in en holte van een boom gemaakt. Gebruikt meestal verlaten spechtgaten. Zal ook kunstmatige nestkasten gebruiken. Eieren worden gelegd op houtsnippers of ander vuil in de bodem van nest holte. Nest grootte 5 - 6, soms 4 - 7, zelden 3 - 9 eieren. De kleur is wit. Incubatie wordt alleen door de vrouwtjes gedaan, 27 - 29 dagen; man brengt haar gedurende deze tijd eten.

Na het verlaten van het nest blijven de jongen in de buurt en worden ze ongeveer een maand nog gevoed. Vermoedelijk zijn ze na zes tot acht weken onafhankelijk, maar dit is niet precies bekend.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Aanwezig (broedgebied) - Extant (breeding):
Costa Rica; Guatemala; Verenigde Staten

Aanwezig (passage) - Extant (passage):
Canada

Aanwezig (inheems) - Extant (resident):
Mexico

Aanwezig & Migrerend - Extant & Vagrant:
Bermuda; Saint Pierre en Miquelon

FOTOGALERIE

 


Zaaguil - Aegolius acadicus
Zaaguil - Aegolius acadicus
Zaaguil - Aegolius acadicus
Zaaguil - Aegolius acadicus
Zaaguil - Aegolius acadicus
Zaaguil - Aegolius acadicus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter: