HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Sperweruil - Surnia Ulula

Sperweruil

Surnia Ulula

Nederlands SPERWERUIL

Surnia Ulula (Linnaeus, 1758)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Surnia
English Hawk Owl Français Chouette épervière
Deutch Sperbereule Italiano Ulula
Polish Sowa jarzębata Português Coruja gavião
Svenska Hökuggla Español Cárabo Gavilán
Dansk Høgeugle Russkiy Ястребиная сова

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2015 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort is stabiel.
Er leven naar schatting 100.000 tot 499.999 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Er zijn vier ondersoorten gemeld:
- Surnia ulula ulula
- Surnia ulula caparoch
- Surnia ulula tianschanica
- Surnia ulula pallasi

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : circa 35 - 43 cm
Spanwijdte : 69 - 82 cm
Gewicht : (M) 215 - 320 gram / (V) 270 - 380 gram

Kenmerken Kenmerken:
Zo groot als de ransuil, lange staart, korte spitse vleugels. Lijkt door opgerichte houding en de sperwerachtige onderzijde, veel op een dagroofvogel. Beide geslachten gelijk gekleurd.

Vlucht Vlucht:
Snel, behendig als een valk; 'bidt' geregeld. Jaagt vanaf een verhoging.

Habitat Habitat:
Larikswouden in de toendra; naaldbossen in gebergte.

Geluid Geluid:
Valkachtige schel 'kikiki' of 'koewit koewit'. Territoriumzang van het mannetje een 2-3 seconden lang trillend 'guuguuguu-uuuu' of 'oe-oe-oeoeoeoe'.

Voedsel Voedsel:
Overwegend woelmuizen, lemmingen, spitsmuizen, kleine vogels.

Voortplanting Voortplanting:
Broedt in boomholten of oude roofvogelhorsten. Broedtijd april - juni. Grootte van het nest 3-13 eieren, broedduur 25-30 dagen, nestperiode jongen 30 dagen.

Overige Overige:
Overdag en in de schemering actief. Zit vaak staartwippend op een uitstekende tak.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
China; Estland; Finland; Kazachstan; Korea, Democratische Volksrepubliek; Kirgizië; Russische Federatie; Russische Federatie (Europees Rusland, Centraal-Aziatisch Rusland); Zweden

Bestaande (fokkerij)
Mongolië; Noorwegen; Russische Federatie (Oost-Aziatisch Rusland); Verenigde Staten

Bestaande (niet-fok)
Canada

Uitgestorven
Letland

Bestaande & Vagrant (niet-fokken)
Denemarken; Slowakije; Oekraïne

Bestaande & Vagrant (seizoensgebondenheid onzeker)
Wit-Rusland; Montenegro; Servië

Bestaande & Vagrant
Oostenrijk; België; Bermuda; Tsjechië; Faeröer; Frankrijk; Duitsland; Hongarije; Japan; Luxemburg; Nederland; Polen; Roemenië; Spanje; Zwitserland; Verenigd Koningkrijk

FOTOGALERIE

 


Sperweruil - Surnia Ulula
Sperweruil - Surnia Ulula
Sperweruil - Surnia Ulula
Sperweruil - Surnia Ulula
Sperweruil - Surnia Ulula
Sperweruil - Surnia Ulula
Sperweruil - Surnia Ulula
Sperweruil - Surnia Ulula
Sperweruil - Surnia Ulula
Sperweruil - Surnia Ulula







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites