HOME
Roodwangschreeuwuil - Megascops guatemalae

Roodwangschreeuwuil

Megascops guatemalae

Nederlands ROODWANG SCHREEUWUIL

Megascops guatemalae (Sharpe, 1875)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Megascops
English Guatemalan Screech-owl Français Petit-duc vermiculé
Deutch Panamaeule Italiano Assiolo vermicolato
Polish Syczek zmienny Português Corujinha de Roraima
Svenska Guatemalaskrikuv Español Autillo Vermiculado
Dansk Kniplings Dværghornugle Russkiy Краснолицая совка

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2014 — Least Concern (LC)


Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug.

Ondersoorten Megascops guatemalae heeft 9 ondersoorten:
- Megascops guatemalae guatemalae
- Megascops guatemalae petenensis
- Megascops guatemalae tomlini
- Megascops guatemalae hastatus
- Megascops guatemalae pettingilli
- Megascops guatemalae cassini
- Megascops guatemalae fuscus
- Megascops guatemalae thompsoni
- Megascops guatemalae dacrysistactus

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 20 - 23 cm
Spanwijdte : - cm
Gewicht : 100 - 150 gram

Kenmerken Kenmerken:
Met een lengte van 20 tot 23 cm is de roodwang schreeuwuil kleiner dan de meeste andere schreeuwuilen. In tegenstelling tot andere uilen van hetzelfde geslacht, heeft deze soort gevederde poten. De staart is relatief lang voor een uil, de onderkant heeft opvallende lengtestrepen en enkele horizontale strepen. Zijn gezicht is omgeven door een donkere veerrand en heeft relatief korte oorbosjes. De ogen zijn geel. De snavel is bleek olijfgroen van kleur.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Vochtig tot halfdroog bos (groenblijvend of halfverliezend) en dicht struikgewas bos. Varieert van zeeniveau tot ongeveer 1500 meter.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De roodwang schreeuwuil voedt zich voornamelijk met insecten en grotere geleedpotigen. Neemt af en toe kleine gewervelde landdieren mee. Een prooi wordt gevangen door erop te vliegen vanaf een baars of tijdens de vlucht. Jaagt vaak op bosrand of op open plekken waar hij insecten tijdens de vlucht opvangt. Insecten worden ook uit takken of uit de grond gehaald.

Voortplanting Voortplanting:
Niet goed bestudeerd. Nesten in natuurlijke boomholten, vooral spechtgaten en knoestgaten. 2-3 witte eieren worden op het puin gelegd dat zich al in het gat bevindt.

Overige Overige:
De roodwang schreeuwuil is een nachtelijke jager en verstopt zich overdag in dicht gebladerte of in holtes in bomen. Gebruikt zelden een hoge plek om te zingen, dus deze soort is moeilijk te lokaliseren.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Belize; Guatemala; Honduras; Mexico; Nicaragua.

FOTOGALERIE

 


Roodwangschreeuwuil - Megascops guatemalae
Roodwangschreeuwuil - Megascops guatemalae
Roodwangschreeuwuil - Megascops guatemalae
Roodwangschreeuwuil - Megascops guatemalae







INGEZONDEN FOTO'S

Filter: