HOME
Roodborstdwerguil - Glaucidium tephronotum

Roodborstdwerguil

Glaucidium tephronotum

Nederlands ROODBORSTDWERGUIL

Glaucidium tephronotum (Sharpe, 1875)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Glaucidium
English Red-chested Owlet Français Chevêchette à pieds jaunes
Deutch Rotbrustkauz Italiano Civetta nana pettorossiccio
Polish Sóweczka rdzawopiersna Português
Svenska Rödbröstad sparvuggla Español Mochuelo Pechirrojo
Dansk Rødbrystet Spurveugle Russkiy Красногрудый воробьиный сыч

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort is stabiel.

Ondersoorten Glaucidium tephronotum heeft 6 ondersoorten:
- Glaucidium tephronotum tephronotum
- Glaucidium tephronotum pycrafti
- Glaucidium tephronotum medje
- Glaucidium tephronotum lukolelae
- Glaucidium tephronotum kivuense
- Glaucidium tephronotum elgonense

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 14 -17 cm
Spanwijdte : 35 cm
Gewicht : (M) - gram / (V) - gram

Kenmerken Kenmerken:
De roodborstdwerguil is een heel klein uiltje, dat een lichtgrijze gezichtsschijf heeft met witachtige aftekeningen en korte witte wenkbrauwen. Het hoofd en de nek zijn donkergrijs en de rug en vleugels zijn roetbruin. De lange staart heeft drie vage balken, de bovenborst en flanken zijn roodbruin gewassen, terwijl de rest van de buik witachtig is met rufous strepen aan de zijkant van de buik. De iris en snavel zijn geel.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De roodborstdwerguil leeft in primair regenwoud, een mozaïek van bos en struikgewas, evenals open plekken en bosranden. Het bewoont hoogtes tot 2150 meter boven zeeniveau.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De roodborstdwerguil is voornamelijk 's nachts actief, maar zal op bewolkte middagen jagen en oproepen; Nestelt zich overdag in holtes in bomen. Het belangrijkste voedsel bestaat uit insecten zoals kevers, bidsprinkhanen, sprinkhanen, motten en kakkerlakken, maar ook kleine zoogdieren en vogels.

Voortplanting Voortplanting:
Van het broedgedrag is weinig bekend, maar men denkt dat de roodborstdwerguil nestelt in de oude nestholtes, die zijn gemaakt door spechten of barbets.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Kameroen, Kongo, Ivoorkust, Equatoriaal-Guinea, Gabon, Ghana, Kenia, Liberia, Rwanda, Sierra Leone, Oeganda.

FOTOGALERIE

 


Roodborstdwerguil - Glaucidium tephronotum
Roodborstdwerguil - Glaucidium tephronotum
Roodborstdwerguil - Glaucidium tephronotum
Roodborstdwerguil - Glaucidium tephronotum







INGEZONDEN FOTO'S

Filter: