HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Oosterse schreeuwuil - Megascops asio

Oosterse schreeuwuil

Megascops asio

Nederlands OOSTERSE SCHREEUWUIL

Megascops asio (Linnaeus, 1758)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Megascops
English Eastern Screech-owl Français Petit-duc maculé
Deutch Ostkreischeule Italiano Assiolo americano orientale
Polish Syczek krzykliwy Português Corujinha do leste
Svenska Östlig skrikdvärguv Español Autillo Yanqui
Dansk Østamerikansk Dværghornugle Russkiy Североамериканская совка

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2019
► Eerdere publicaties...
2019 — Year last seen


Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting ongeveer 560.000 volwassen exemplaten in het wild.

Ondersoorten Megascops asio heeft 9 ondersoorten:
- Megascops asio asio
- Megascops asio ocreatus
- Megascops asio maxwelliae
- Megascops asio swenki
- Megascops asio naevius
- Megascops asio hasbroucki
- Megascops asio floridanus
- Megascops asio mccallii
- Megascops asio semplei

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 16 - 25 cm
Spanwijdte : 46 - 61 cm
Gewicht : 121 - 244 gram

Kenmerken Kenmerken:
De Oosterse schreeuwuil  wordt door vogelaars en ornithologen in twee kleurvariaties beschreven. De "rode of roestbruine vorm" en "grijze vorm". Roestbruine vogels komen vaker voor in de zuidelijke delen van het verspreidingsgebied; paren van de twee kleurvarianten komen voor. Terwijl de grijze vorm een opmerkelijk effectieve camouflage biedt tussen de schors van hardhouten bomen, kunnen rode varanten veiligheid vinden in bepaalde pijnbomen en de kleurrijke bladeren van veranderende loofbomen. Het hoogste percentage van de rode vorm is bekend uit Tennessee (79% van de bevolking) en Illinois (78% van de bevolking). Een zeldzamere "bruine variant" is bekend, uitsluitend geregistreerd in het zuiden (d.w.z. Florida), wat het incidentele product van hybridisatie tussen de morphs kan zijn. In Florida worden bruine morphs meestal gerapporteerd in de meer vochtige delen van de staat, terwijl ze over het algemeen afwezig lijken te zijn in de noordelijke en noordwestelijke delen van de staat. Een lichtere grijze variant (soms grenzend aan een vervaagde, witachtige look) bestaat ook in het westen van Canada en de noord-centrale Verenigde Staten.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Oosterse schreeuwuilen bewonen open gemengde bossen, loofbossen, parken, beboste buitenwijken, oeverbossen langs beken en wetlands (vooral in drogere gebieden), volwassen boomgaarden en bossen in de buurt van moerassen, weiden en velden.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Ze nestelen vaak in bomen in buurten en binnensteden die door mensen worden bewoond. In dergelijke stedelijke omgevingen voorzien ze vaak in hun voedingsbehoeften via geïntroduceerde soorten die dicht bij de mens leven, zoals huismussen (Passer domesticus) en huismuizen (Mus musculus). Ze consumeren ook hagedissen en grote insecten zoals krekels.

Voortplanting Voortplanting:

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Canada; Mexico; Verenigde Staten.

FOTOGALERIE

 


Oosterse schreeuwuil - Megascops asio
Oosterse schreeuwuil - Megascops asio
Oosterse schreeuwuil - Megascops asio
Oosterse schreeuwuil - Megascops asio







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites