HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Noordelijke dwerguil - Glaucidium californicum

Noordelijke dwerguil

Glaucidium californicum

Nederlands NOORDELIJKE DWERGUIL

Glaucidium californicum (Sclater, PL, 1857)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Glaucidium
English Northern Pygmy-Owl Français Chevêchette des Rocheuses
Deutch Kalifornienzwergkauz Italiano Civettina del Nordamerica
Polish Sóweczka kalifornijska Português Mocho pigmeu do norte
Svenska Trollsparvuggla Español Mochuelo Californiano
Dansk Troldspurveugle Russkiy Сыч калифорнийский

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2014 — Least Concern (LC)

Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort neemt toe.

Ondersoorten Glaucidium californicum heeft 4 ondersoorten:
- Glaucidium californicum californicum
- Glaucidium californicum grinnelli
- Glaucidium californicum swarthi
- Glaucidium californicum pinicola

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 15 - 17 cm
Spanwijdte : circa 38 cm
Gewicht : (M) circa 62 gram / (V) circa 72 gram

Kenmerken Kenmerken:
Volwassen Noordelijke dwerguilen zijn 15 to 17 cm lang en zijn grijs, bruingrijs of roestbruin van kleur. Deze dwerguil heeft een ronde witte gevlekte kop, een zwak gedefinieerde gezichtsschijf en een donkere bovenborst, vleugels en staart, de laatste vrij lang in vergelijking met andere uilen. De ogen zijn geel en de snavel is geelachtig groen. De vogel heeft twee zwarte nekvlekken die in het wit zijn omlijnd op de achterkant van zijn hoofd, die op ogen lijken. De midden- tot onderborst is wit met donkerdere verticale strepen. De benen zijn tot aan de vier goed bewapende tenen aan elke voet bevederd.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Hun leefgebied omvat gematigde, subtropische en tropische vochtige bossen, savanne en wetlands. In Oregon en Washington is bekend dat ze nestelen en foerageren in het centrum van dichte, aaneengesloten bossen, in de buurt van beekjes. Een voorbeeld van hun leefgebied is Forest Park in Portland, Oregon, Verenigde Staten. Hun broedhabitat omvat open tot halfopen bossen met uitlopers en bergen in het westen van Noord-Amerika.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Dwerguilen zijn zogenaamd "zit-en-wacht" -roofdieren, hoewel ze in feite enigszins actief jagen, waarbij ze van een hoge plaats naar vliegen met korte vluchten, en op alle niveaus van de bosstructuur jagen op prooien. Ze duiken op een prooi; ze kunnen ook insecten vangen tijdens de vlucht. Ze eten kleine zoogdieren, vogels en grote insecten, en kunnen verschillende andere gewervelde dieren en ongewervelde dieren opnemen. Deze uilen zijn overdag actief en ook actief bij zonsopgang en zonsondergang.

Voortplanting Voortplanting:
Noordelijke dwerguilen nestelen meestal in een boomholte en gebruiken vaak oude spechtgaten. Het vrouwtje legt 2 tot 7 eieren, meestal 4 tot 6. Nestboomsoorten kunnen douglasspar, redcedar, Western Hemlock en rode els zijn. Vroeg in de voortplantingscyclus vestigen en verdedigen mannetjes een territorium van misschien 250 hectare.

Tijdens de broedcyclus broedt het vrouwtje de eieren uit en bewaakt het nest. Het mannetje jaagt en bezorgt ongeveer elke 2 uur voedsel. Het mannetje moet zijn partner, de jongen (meestal 5) en zichzelf voeden. Het mannetje jaagt van zonsopgang tot zonsondergang tot de jongen bijna vliegend zijn, en ook nog gedurende de eerste weken nadat ze het nest hebben verlaten.

De jongen verlaten het nest door een eerste vlucht te maken die een korte sprong kan zijn naar een nabijgelegen tak, of een explosieve uitbarsting in een aangrenzende boom waar ze landen door de tak vast te pakken die het eerst wordt aangeraakt, soms ondersteboven vastklampend. Uilen worden in dit stadium soms "vertakkers" genoemd vanwege hun vastklampen, bungel- en klimgedrag. De tweede dag nadat ze zijn gevlucht, klimmen en vliegen de jongen geleidelijk naar het bladerdak van het bos, waar ze hun eerste paar weken doorbrengen, soms 'schouder aan schouder' met hun broers en zussen, bedelend om voedsel.

Ondanks veel verklaringen in de populaire literatuur bestaat er geen betrouwbare informatie over de seizoensbewegingen van deze soort. Het is niet bekend of deze dwerguil jaar na jaar hetzelfde territorium of dezelfde partner behouden, hoewel deze vragen worden onderzocht. Verspreiding van jongen en invloeden op hun sterfte zijn ook slecht bekend, hoewel bekend is dat gestreepte uilen en gevlekte uilen jagen op dwerguilen.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Canada; Mexico; Verenigde Staten.

FOTOGALERIE

 


Noordelijke dwerguil - Glaucidium californicum
Noordelijke dwerguil - Glaucidium californicum
Noordelijke dwerguil - Glaucidium californicum
Noordelijke dwerguil - Glaucidium californicum







INGEZONDEN FOTO'S

Filter: