HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Nevelwoud dwerguil - Glaucidium nubicola

Nevelwoud dwerguil

Glaucidium nubicola

Nederlands NEVELWOUD DWERGUIL

Glaucidium nubicola (Robbins & Stiles, 1999)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Glaucidium
English Cloud-forest Pygmy-owl Français Chevêchette des nuages
Deutch Nebelzwergkauz Italiano Civettina nebulosa
Polish Sóweczka ekwadorska Português
Svenska Molnskogssparvuggla Español Mochuelo Ecuatoriano
Dansk Chocóspurveugle Russkiy Горный карликовый сычик

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2013 — Vulnerable (VU)
2012 — Vulnerable (VU)
2008 — Vulnerable (VU)
2004 — Vulnerable (VU)
2000 — Vulnerable (VU)
1994 — Not Recognized (NR)
1988 — Not Recognized (NR)


Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 1.500 tot 7.000 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Glaucidium nubicola heeft geen ondersoorten (monotypisch). Nieuw ontdekte soort.

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 14,5 - 16 cm
Spanwijdte : 92 - 96 cm
Gewicht : 75 - 79 gram

Kenmerken Kenmerken:
De nevelwoud dwerguil is een kleine uil. Het mannetje en het vrouwtje hebben vergelijkbare markeringen en verenkleed, maar zoals bij veel roofvogels kan deze dwerguil seksueel dimorfisme vertonen, waarbij het vrouwtje meer dan 3% groter en meer dan 3% zwaarder is dan het mannetje. Dit veronderstelde seksuele dimorfisme wordt omgekeerd seksueel dimorfisme (RSD) genoemd.

De nevelwoud dwerguil heeft het typische uiterlijk van de dwerguil. Het is over het algemeen donkerbruin, maar er zijn sommige mensen met een meer roodbruine wassing. Zijn rug, scapulieren, bovenvleugeldekveren zijn donkerder en zijn stuit is donkerbruin en wit gevlekt. Het heeft witachtige vlekken op de primaire en secundaire delen die een onduidelijke band vormen. Zijn staart is zwartachtig met vijf onvolledige witte banden. De kin, zijkanten van de keel en bovenborst zijn wit, terwijl de zijkanten van de borst roodbruin zijn. Het heeft onopvallende witte vlekken op de borst en duidelijkere strepen op de onderste buik. De ronde kop heeft geen oorbosjes. De iris is geel, de poten zijn ook geel en de snavel is groenachtig geel

Vlucht Vlucht:
Vlucht is de belangrijkste vorm van voortbeweging die wordt gebruikt tijdens het foerageren. Vermoedelijk geeft zijn relatief lange staart hem een ​​grotere behendigheid om vogels tijdens de vlucht te vangen.

Habitat Habitat:
De nevelwoud dwerguil is endemisch voor het Andesgedeelte in regio van Chocó. Deze dwerguil leeft in primaire of licht gewijzigde nevelwouden in bergachtige streken met veel regen en steile hellingen. Het is eigenlijk niet beperkt tot oerbossen, en is op zijn minst in staat om in veranderde habitats te blijven bestaan. Zijn leefgebied kan moeilijk toegankelijk zijn voor mensen, maar kan ook vatbaar zijn voor natuurlijke fragmentatie. Dus, net als andere soorten die zijn gebonden aan nevelwoud, is het alleen bekend uit een zeer klein bereik.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De nevelwoud dwerguil is een hinderlaagroofdier, dat bijna volledig overdag op zijn prooi jaagt, waarschijnlijk toekijkend vanaf een hoge plaats voordat hij op zijn prooi duikt. Deze dwerguil heeft een breed scala aan prooien, voornamelijk insecten zoals sprinkhanen, krekels, krekels of insecten; maar ook kleine gewervelde dieren zoals vogels en hagedissen. Dwerguilen voeden zich in grotere mate met reptielen dan andere strigids.

Voortplanting Voortplanting:

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Colombia, Ecuador.

FOTOGALERIE

 


Nevelwoud dwerguil - Glaucidium nubicola
Nevelwoud dwerguil - Glaucidium nubicola
Nevelwoud dwerguil - Glaucidium nubicola
Nevelwoud dwerguil - Glaucidium nubicola
Nevelwoud dwerguil - Glaucidium nubicola
Nevelwoud dwerguil - Glaucidium nubicola







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites