HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Madagaskar steenuil - Athene superciliaris

Madagaskar steenuil

Athene superciliaris

Nederlands MADAGASKAR STEENUIL

Athene superciliaris (Vieillot, 1817)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Athene
English White-browed Hawk-owl Français Ninoxe à sourcils blancs
Deutch Madagaskarkauz Italiano Civetta sparviero del Madagascar
Polish Sowica bialobrewa Português
Svenska Madagaskaruggla Español Nínox Malgache
Dansk Hvidbrynet Høgeugle Russkiy Мадагаскарская иглоногая сова

Synonym(s):
- Ninox superciliaris
- Madagaskar valkuil

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC) as Ninox superciliaris
2009 — Least Concern (LC) as Ninox superciliaris
2008 — Least Concern (LC) as Ninox superciliaris
2004 — Least Concern (LC) as Ninox superciliaris
2000 — Unknown (LR/LC) as Ninox superciliaris
1994 — Unknown (LR/LC) as Ninox superciliaris
1988 — Unknown (LR/LC) as Ninox superciliaris


Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug.

Ondersoorten Athene superciliaris heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : circa 25 cm
Spanwijdte : circa 70 cm
Gewicht : (M) - gram / (V) - gram

Kenmerken Kenmerken:
De Madagaskar steenuil heeft een grote, ronde kop die geen oorbosjes heeft. De volwassen exemplaren hebben bruine bovendelen met witte vlekken op de kruin, mantel en vleugeldekveren en een grijsbruine gezichtsschijf met gewaagde witte wenkbrauwen en een bleekgele kin. De buik is bleekgeel, breed gestreept met donkerbruin. De ondervleugels en poten zijn vlak, bleek tot bleekgeel en de staart is gewoon bruin. De snavel en de washuid is hoornkleurig, de ogen zijn donkerbruin en de poten en voeten zijn lichtgeel.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De Madagaskar steenuil komt het meest voor in de drogere bossen en galerijbossen van het zuiden en westen van Madagaskar, iets minder vaak voor in het vochtige regenwoud in het noordoosten. Komt ook voor in gecultiveerde gebieden en secundair bos. Komt voornamelijk voor in het laagland, met een bovengrens van 800 meter boven zeeniveau.

Geluid Geluid:
Het geluid is een huilende "woohoo" die met tussenpozen wordt gemaakt en vrij hees begint. Een andere oproep is een luide "kuang", luider en hoger bij het begin, wat een agressie-oproep kan zijn.

Voedsel Voedsel:
De Madagaskar steenuil is een uitsluitend nachtelijke soort, die zich voornamelijk voedt met insecten en kleine gewervelde dieren die vanaf een hoge plek worden gevangen. Deze vogel kan tijdens de vlucht ook insecten en vleermuizen vangen.

Voortplanting Voortplanting:
De Madagaskar steenuil nestelt in oktober tot december en het nest is een ondiep schraapsel in de grond, waarin 3-5 witte eieren worden gelegd. Van het broedgedrag is weinig bekend.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Madagaskar.

FOTOGALERIE

 


Madagaskar steenuil - Athene superciliaris
Madagaskar steenuil - Athene superciliaris
Madagaskar steenuil - Athene superciliaris
Madagaskar steenuil - Athene superciliaris
Madagaskar steenuil - Athene superciliaris
Madagaskar steenuil - Athene superciliaris







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites