HOME
Kleine oehoe - Bubo poensis

Kleine oehoe

Bubo poensis

Nederlands KLEINE OEHOE

Bubo poensis (Fraser, 1853)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Bubo
English Fraser's Eagle-owl Français Grand-duc à aigrettes
Deutch Guineauhu Italiano Gufo reale del Fraser
Polish Puchacz ciemnolicy Português Bufo de Fraser
Svenska Guineauv Español Búho Nduk
Dansk Tropisk Hornugle Russkiy Гвинейский филин

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2014 — Least Concern (LC)
2008 — Not Recognized (NR)
2004 — Not Recognized (NR)
2000 — Not Recognized (NR)
1994 — Not Recognized (NR)
1988 — Not Recognized (NR)

Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug.

Ondersoorten Bubo poensis heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 39 - 45 cm
Spanwijdte : - cm
Gewicht : (M) - gram / (V) - gram

Kenmerken Kenmerken:
De kleine oehoe is een relatief kleine soort oehoe met nogal "donzige" oorbosjes en een gezichtsschijf met een duidelijke donkere rand. De bovendelen zijn roestbruin en chocolade bruin, gestreept met donkerdere balken, de bleke schouders hebben donkere randen die te zien zijn als een reeks bleke stippen over de schouder. De vlucht- en staartveren hebben smalle lichte en donkere balken. De buik is bleek met een roestbruine schakering tot witachtig op de onderstaart dekveren. Vrouwtjes zijn groter dan mannetjes.

Zoals de meeste uilen is de kleine oehoe een nachtelijke vogel, die overdag verborgen door bladeren op ongeveer 40 meter boven de grond rust. De slaapplaats wordt vaak gelokaliseerd door kleine, dagactieve vogels die de uil lastig vallen.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Hun leefgebied bestaat voornamelijk uit bossen, open plekken in bossen en plantages. Het varieert van zeeniveau tot ongeveer 1600 meter hoogte.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Zijn belangrijkste prooi zijn kleine zoogdieren, zoals muizen, eekhoorns en galagos, en het vergt ook vogels, kikkers, reptielen, insecten en andere geleedpotigen, en voedt zich af en toe met fruit.

Voortplanting Voortplanting:
Over de voortplanting van de kleine oehoe is weinig bekend. In Gabon wordt gemeld dat ze zingen in juni-september, maar het paren lijkt het hele jaar door plaats te vinden, blijkbaar variërend van geografische ligging. De leg van de eieren is van februari in Liberia tot december in Oeganda en de Democratische Republiek Congo. Omdat er nestvogels op de grond zijn gevonden, is er gesuggereerd dat de kleine oehoe op de grond kan nestelen, maar er is ten minste één melding van een nestvogel waargenomen in een boomholte. De eieren zijn wit zonder aftekeningen. De juvenielen zijn blijkbaar lange tijd afhankelijk van de adulten en behouden hun juveniele verenkleed ongeveer een jaar.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Angola, Kameroen, Kongo, Ivoorkust, Equatoriaal-Guinea, Gabon, Ghana, Liberia, Nigeria, Rwanda, Sierra Leone, Oeganda.

FOTOGALERIE

 


Kleine oehoe - Bubo poensis
Kleine oehoe - Bubo poensis
Kleine oehoe - Bubo poensis
Kleine oehoe - Bubo poensis
Kleine oehoe - Bubo poensis
Kleine oehoe - Bubo poensis







INGEZONDEN FOTO'S

Filter: