HOME
Kameroen dwerguil - Glaucidium sjostedti

Kameroen dwerguil

Glaucidium sjostedti

Nederlands KAMEROEN DWERGUIL

Glaucidium sjostedti (Reichenow, 1893)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Glaucidium
English Sjostedt's Owlet Français Chevêchette à queue barrée
Deutch Prachtkauz Italiano Civetta nana dorsocastano
Polish Sóweczka bialobroda Português
Svenska Sjöstedts sparvuggla Español Mochuelo del Congo
Dansk Rødrygget Spurveugle Russkiy Каштановоспинный воробьиный сыч

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)

Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug.

Ondersoorten Glaucidium sjostedti heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 20 - 25 cm
Spanwijdte : - cm
Gewicht : (M) - gram / (V) - gram

Kenmerken Kenmerken:
De Kameroen dwerguil is een kleine uil waarvan de bruine kop, nek en bovenrug dicht gemarkeerd zijn met dunne, witte strepen, terwijl de rest van de bovenkanten diep roodbruin is. Er is een uitgebreide blokkering op de borst, waar veel donkerbruine balken worden afgezet tegen de lichte kaneelbruine achtergrondkleur, de blokkering wordt diffuser naar de onderbuik en de aars. Het heeft een kenmerkend gezicht, met gewaagde, witte wenkbrauwen boven de felgele ogen. Jonge exemplaren lijken op de volwassenen, maar zijn over het algemeen bleker, met een geelbruine zweem aan de buik met een vage blokkering op de bovenborst, donkerder en kastanje rond de keel.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De Kameroen dwerguil komt voor in westelijk Centraal-Afrika, van zuidoostelijk Nigeria, oostwaarts via Kameroen tot de Centraal-Afrikaanse Republiek, en zuidwaarts tot Equatoriaal-Guinea, Gabon, Noord-Congo en de noordwestelijke en centrale Democratische Republiek Congo. Deze uilensoort is over het algemeen beperkt tot primair laaglandbos, het vermijdt gebieden die bijzonder vochtig zijn en de bosranden. Het komt voor op grote hoogte op Mount Cameroon.

Geluid Geluid:
De Kameroen dwerguil heeft een kenmerkende roep die kan worden weergegeven als "kroo-kroo-kroo", die meestal wordt gemaakt rond zonsopgang en zonsondergang.

Voedsel Voedsel:
De Kameroen dwerguil is een nachtelijke soort, die 's nachts jaagt in de ondergroei van het bos. Zijn dieet bestaat uit insecten zoals sprinkhanen, maar ook spinnen, krabben, muizen, kleine slangen en nestvogels. Wanneer een uiltje uit zijn slaapplaats overdag wordt gestoord, resulteert dit vaak in pesterijen door kleine vogels, b.v. passerines.

Voortplanting Voortplanting:
Van het broedseizoen van de Kameroen dwerguil is weinig, hoewel het in juli in Gabon ligt en het grootste deel van het jaar in Kameroen jongen in nesten zijn gevonden. De mannetjes zijn territoriaal en roepen luid om vrouwtjes aan te trekken en mogelijk rivaliserende mannetjes te waarschuwen. Het nest is in een holte of natuurlijke boomholte, het vrouwtje legt een legsel van ten minste twee eieren, met een incubatietijd van ongeveer een maand.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Kameroen, Kongo, Equatoriaal-Guinea, Gabon, Nigeria.

FOTOGALERIE

 


Kameroen dwerguil - Glaucidium sjostedti
Kameroen dwerguil - Glaucidium sjostedti
Kameroen dwerguil - Glaucidium sjostedti
Kameroen dwerguil - Glaucidium sjostedti
Kameroen dwerguil - Glaucidium sjostedti
Kameroen dwerguil - Glaucidium sjostedti
Kameroen dwerguil - Glaucidium sjostedti
Kameroen dwerguil - Glaucidium sjostedti
Kameroen dwerguil - Glaucidium sjostedti
Kameroen dwerguil - Glaucidium sjostedti







INGEZONDEN FOTO'S

Filter: