HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Kaapse oehoe - Bubo capensis

Kaapse oehoe

Bubo capensis

Nederlands KAAPSE OEHOE

Bubo capensis (Smith, 1834)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Bubo
English Cape Eagle-owl Français Grand-duc Du Cap
Deutch Kapuhu Italiano Gufo reale del Capo
Polish Puchacz przyladkowy Português Bufo do Cabo
Svenska Kapuv Español Búho de El Cabo
Dansk Kaphornugle Russkiy Филин капский

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort is stabiel.

Ondersoorten Bubo capensis is gesplitst in 2 soorten:
- Bubo capensis
Bubo capensis capensis
Bubo capensis dillonii
- Bubo mackinderi

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 46 - 61 cm
Spanwijdte : 120 - 125 cm
Gewicht : (M) 900 - 1400 gram / (V) 1200 - 1800 gram

Kenmerken Kenmerken:
De Kaapse oehoe is een grote uil, hoewel van gemiddelde grootte tussen andere grote Bubo-uilen. Deze uil is donkerbruin van boven met prominente oorbosjes en gele of geelachtig oranje ogen. Het is beneden donker met de zijkanten van de borst vlekkerig bruin en de bleke borst bedekt met afwisselend witte, zwarte en geelbruine aftekeningen. De gezichtsschijf is fulvous-bruin, met een opvallend zwart of donkerbruin frame dat breder wordt naar de nek toe. Zowel de staart- als de vleugelveren zijn gestreept met licht- en donkerbruin. De tenen en tarsi zijn dicht bevederd, met de weinig zichtbare huid die bruin is boven en gelig onder de voeten.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De Kaapse oehoe wordt voornamelijk aangetroffen in bergachtige streken of heuvelachtige gebieden met rotsen waar ze rustplaatsen vinden, maar kan ook worden aangetroffen in aangrenzende bossen, graslanden en beboste geulen. Ze worden gevonden van zeeniveau tot 2500 meter hoogte. Deze uilen kunnen ook naar menselijke nederzettingen of zelfs steden dwalen.

Geluid Geluid:
Het lied van de mannelijke Kaapse oehoe bestaat uit een krachtig, explosief giller, gevolgd door een zwakke toon: boowh-hu. De vrouwenstem is vergelijkbaar, maar iets hoger. Paren zullen af ​​en toe duetten laten horen. Bij het naderen van een vrouwtje tijdens de balts, zal het mannetje een drieledige cu-coo-cu laten horen terwijl hij buigt voor zijn partner. Zowel vrouwtjes als jongen geven een nasaal, langgerekt kreet terwijl ze om voedsel bedelen bij het nest. Vrouwtjes kakelen een beetje terwijl ze hun jongen voedsel aanbieden.

Voedsel Voedsel:
De belangrijkste prooidieren voor Kaapse oehoe's zijn zoogdieren. Deze kunnen in grootte variëren van spitsmuizen en kleine knaagdieren tot dieren ter grootte van hazen die zwaarder zijn dan de vogels zelf. Andere belangrijke prooien zijn vogels, tot de grootte van frankolijnen en hamerkops. Opportunistisch gezien zal de Kaapse oehoe zijn dieet aanvullen met reptielen, kikkers, schorpioenen, krabben en grote insecten. Molratten zijn plaatselijk vaak een favoriet prooi item en tijdens het broedseizoen kunnen elke nacht 1 tot 3 molratten worden gevangen. Een paartje met half volgroeide kuikens heeft ongeveer 600 750 gram per nacht nodig. Jagen zijn van prominente zitstokken, waarbij de uil in vlucht na prooi zweeft en hen doodt met hun krachtige klauwen of snavel.

Voortplanting Voortplanting:
Tijdens de baltsperiode buigt en gilt het mannetje voor het rechtopstaande, stille vrouwtje. Het nest kan een ondiep schraapsel zijn op een beschutte rotsrichel, in een rotsspleet, in een grot of zelfs op de grond onder een dichte struik. Minder vaak worden grote stoknesten gebruikt die door andere vogels zijn gemaakt of de toppen van grote struiken. Normaal broedt de Kaapse oehoe elk jaar, maar hij kan ook in andere jaren broeden. Gewoonlijk worden 2 (zeldzame 1 of 3) witte eieren gelegd, met een afmeting van 5,2-5,7 centimeter x 4,3-4,8 centimeter en een gewicht van 62 gram, met tussenpozen van 2 dagen. Het vrouwtje broedt 34 tot 38 dagen uit, terwijl het mannetje haar voedt. De jongen komen uit met tussenpozen van maximaal 4 dagen. Nieuwe jongen wegen 42-51 gram, wegen dan 500 gram na 20 dagen en zijn na 40 dagen bijna volwassen.

Het vrouwtje broedt de kuikens en voedt ze met een klein stukje vlees dat door de mannetjes is meegebracht. Als ze 11–13 dagen oud zijn, ontkiemen de kuikens bleekgeel uit het mesoptiele verenkleed. Hoewel in tijden van overvloed alle kuikens kunnen overleven, sterft meestal het tweede, kleinere kuiken van de honger. Tegen 17 dagen verlaat het vrouwtje af en toe het nest, maar nestelt nog steeds in de buurt van de jongen. Tegen 3 tot 4 weken stopt de moeder met komen naar het nest, maar blijft ze slapen met de jongen. Als de broedplaats het toelaat, beginnen de jongen weg te lopen van het nest rond de 45 dagen oud en kunnen ze 70-77 dagen goed vliegen. De jongen worden in totaal 6 maanden verzorgd en bereiken het jaar daarop geslachtsrijp.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Eritrea, Ethiopië, Kenia, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika, Swaziland, Tanzania, Zimbabwe.

Zwerver: Lesotho, Malawi.

FOTOGALERIE

 


Kaapse oehoe - Bubo capensis
Kaapse oehoe - Bubo capensis
Kaapse oehoe - Bubo capensis
Kaapse oehoe - Bubo capensis
Kaapse oehoe - Bubo capensis
Kaapse oehoe - Bubo capensis
Kaapse oehoe - Bubo capensis
Kaapse oehoe - Bubo capensis
Kaapse oehoe - Bubo capensis
Kaapse oehoe - Bubo capensis







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites