HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Holenuil - Athene cunicularia

Holenuil

Athene cunicularia

Nederlands HOLENUIL

Athene cunicularia (Molina, 1782)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Athene
English Burrowing Owl Français Chevêche des terriers
Deutch Kaninchenkauz Italiano Civetta delle tane
Polish Pójdzka ziemna Português Coruja buraqueira
Svenska Prärieuggla Español Mochuelo de Madriguera
Dansk Prærieugle Russkiy Кроличий сыч

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug.

Ondersoorten Athene cunicularia heeft 23 ondersoorten:
- Athene cunicularia cunicularia
- Athene cunicularia hypugaea
- Athene cunicularia rostrata
- Athene cunicularia floridana
- Athene cunicularia guantanamensis
- Athene cunicularia troglodytes
- Athene cunicularia amaura
- Athene cunicularia guadeloupensis
- Athene cunicularia arubensis
- Athene cunicularia brachyptera
- Athene cunicularia apurensis
- Athene cunicularia minor
- Athene cunicularia carrikeri
- Athene cunicularia tolimae
- Athene cunicularia pichinchae
- Athene cunicularia punensis
- Athene cunicularia intermedia
- Athene cunicularia nanodes
- Athene cunicularia juninensis
- Athene cunicularia boliviana
- Athene cunicularia grallaria
- Athene cunicularia partridgei
- Athene cunicularia providentiae

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 19 - 28 cm
Spanwijdte : 51 - 61 cm
Gewicht : 140 - 240 gram

Kenmerken Kenmerken:
Holenuilen hebben heldere ogen. Afhankelijk van de ondersoort kunnen hun snavels donkergeel of grijs zijn. Ze missen oorbosjes en hebben een afgeplatte gezichtsschijf. De uilen hebben prominente witte wenkbrauwen en een witte "kin-vlek", die ze uitzetten en vertonen tijdens bepaalde gedragingen, zoals een beweging van het hoofd wanneer ze geagiteerd zijn.

Volwassenen hebben bruine koppen en vleugels met witte vlekken. De borst en het achterlijf zijn wit met variabele bruine vlekken of strepen, ook afhankelijk van de ondersoort. Jonge holenuilen lijken qua uiterlijk op de volwassen exemplaren, maar ze missen de witte vlekken bovenaan en bruine strepen onderaan. De juvenielen hebben een bleekgele staaf over de bovenvleugel en hun borst kan eerder bleekgeel dan wit zijn. Alle holenuilen hebben grijsachtige poten die langer zijn dan die van andere uilen.

Mannetjes en vrouwtjes zijn vergelijkbaar in grootte en uiterlijk, en vertonen weinig seksueel dimorfisme.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Voor de Europese kolonisatie bewoonden holenuilen waarschijnlijk elk geschikt gebied van de Nieuwe Wereld, maar in Noord-Amerika hebben ze sindsdien enkele beperkingen in de distributie ondervonden. In delen van Zuid-Amerika verliezen ze hun verspreidingsgebied als gevolg van ontbossing. De westelijke holenuilen (A. c. Hypugaea) komen het meest voor in het Rocky Mountain Arsenal National Wildlife Refuge en in verschillende provincies in Colorado en daar wordt hun voorkomen bedreigd.

Holenuilen komen voor van de zuidelijke delen van de westelijke Canadese provincies tot zuidelijk Mexico en westelijk Midden-Amerika. Ze zijn ook te vinden in Florida en veel Caribische eilanden. In Zuid-Amerika zijn ze fragmentarisch in het noordwesten en door de Andes, maar wijdverspreid van Zuid-Brazilië tot Patagonië en Tierra del Fuego. Gravende uilen zijn het hele jaar door bewoners in het grootste deel van hun verspreidingsgebied. Vogels die in Canada en de noordelijke VS broeden, migreren tijdens de wintermaanden meestal naar het zuiden naar Mexico en de zuidelijke VS.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Bij het jagen wachten holenuilen op een hoge plaats tot ze een prooi zien. Vervolgens duiken ze op een prooi of vliegen ze omhoog om insecten tijdens de vlucht te vangen. Soms jagen ze prooien te voet over de grond. Het zeer variabele dieet omvat ongewervelde dieren en kleine gewervelde dieren, die respectievelijk ongeveer een derde en tweederde van het dieet uitmaken. Holenuilen eten voornamelijk grote insecten en kleine knaagdieren. Hoewel holenuilen vaak dicht bij de grond leven, jagen ze zeldem op grondeekhoorns.

De prooi van knaagdieren wordt meestal gedomineerd door lokaal overtollige soorten, zoals de delicate vesper-muis in het zuiden van Brazilië. Onder squamates en amfibieën overheersen kleine hagedissen zoals de tropische huisgekko, en kikkers en padden. Over het algemeen bevinden de meeste gewervelde prooien zich in de gewichtsklasse van enkele grammen per persoon. De grootste prooien zijn meestal vogels, zoals oorduiven die bijna evenveel wegen als een holenuil.

Voortplanting Voortplanting:
Het broedseizoen begint eind maart of april in Noord-Amerika. Holenuilen hebben meestal maar één partner, maar af en toe heeft een mannetje twee partners. Parende holenuilen nestelen soms in losse kolonies. Hun typische broedhabitat is open grasland of prairie, maar ze kunnen zich af en toe aanpassen aan andere open gebieden zoals luchthavens, golfbanen en landbouwvelden. Holenuilen zijn enigszins tolerant ten opzichte van de menselijke aanwezigheid en nestelen vaak in de buurt van wegen, boerderijen, huizen en regelmatig onderhouden irrigatiekanalen.

De uilen nestelen in een hol, vandaar de naam holenuil. Als er geen holen beschikbaar zijn en de grond niet hard of rotsachtig is, kunnen de uilen hun eigen hol graven. Holenuilen zullen ook nestelen in ondiepe, ondergrondse, door de mens gemaakte structuren die gemakkelijk toegang hebben tot het oppervlak.

Tijdens het broedseizoen zullen gravende uilen een grote verscheidenheid aan materialen verzamelen om hun nest te bekleden, waarvan sommige rond de ingang van het hol worden achtergelaten. Het meest voorkomende materiaal is mest van zoogdieren, meestal van runderen. Vroeger dacht men dat de mest hielp om de geur van de jonge uilen te maskeren, maar onderzoekers geloven nu dat de mest helpt om het microklimaat in het hol te beheersen en insecten aan te trekken, die de uilen kunnen eten.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Canada; Suriname; Verenigde Staten; Uruguay

Bestaande (inwoner)
Argentinië; Aruba; Bahamas; Belize; Bolivia, Plurinationale Staten van; Brazilië; Chili; Colombia; Cuba; Dominicaanse Republiek; Ecuador; El Salvador; Guatemala; Guyana; Haïti; Honduras; Mexico; Paraguay; Peru; Trinidad en Tobago; Venezuela, Bolivariaanse Republiek

Mogelijk uitgestorven: Saint Kitts en Nevis.

Regionaal uitgestorven: Antigua en Barbuda, Guadeloupe.

FOTOGALERIE

 


Holenuil - Athene cunicularia
Holenuil - Athene cunicularia
Holenuil - Athene cunicularia
Holenuil - Athene cunicularia
Holenuil - Athene cunicularia
Holenuil - Athene cunicularia
Holenuil - Athene cunicularia
Holenuil - Athene cunicularia
Holenuil - Athene cunicularia
Holenuil - Athene cunicularia







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites