HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Gestreepte dwergooruil - Otus brucei

Gestreepte dwergooruil

Otus brucei

Nederlands GESTREEPTE DWERGOORUIL

Otus brucei (Hume, 1873)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Otus
English Pallid Scops-owl Français Petit-duc de Bruce
Deutch Streifenohreule Italiano Assiolo pallido
Polish Syczek arabski Português Mocho-d'orelhas-pálido
Svenska Blek dvärguv Español Autillo Persa
Dansk Stribet Dværghornugle Russkiy Пустынная совка

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2015 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort is stabiel.

Ondersoorten Otus brucei heeft 4 ondersoorten:
- Otus brucei brucei
- Otus brucei obsoletus
- Otus brucei exiguus
- Otus brucei semenowi

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : circa 21 cm
Spanwijdte : 54 - 64 cm
Gewicht : 100 - 110 gram

Kenmerken Kenmerken:
Een relatief kleine en onopvallende uilensoort, het lichte grijsbruine, dun zwartgestreepte verenkleed van de gestreepte dwergooruil zorgt voor een goede camouflage tegen boomstammen en rotsen. Het hoofd is bekroond met kleine oorbosjes en de ogen zijn groot en geel. Er zijn vier erkende ondersoorten, die verschillen in locatie en kleur van het verenkleed, maar die aanzienlijke overlappingen in bereik en uiterlijk kunnen vertonen. Otus brucei brucei en Otus brucei semenowi zijn relatief vergelijkbaar, waarbij elk een gelige tint aan de veren vertoont, maar waarbij de laatste een diepere okerkleurige tint heeft en soms bredere strepen. Otus brucei obsoletus is meer zandkleurig met scherpere, smalle strepen, terwijl Otus brucei exiguus grijzer is, met zwakkere, meer diffuse strepen onderaan.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
In overeenstemming met zijn uitgestrekte verspreidingsgebied bezetten de gestreepte dwergooruilen een grote verscheidenheid aan habitats, inclusief halfopen gebieden met bomen en struiken; gecultiveerde gebieden zoals palmbossen, boomgaarden, parken en grote tuinen; en dorre gebieden zoals halfwoestijn, steenachtige uitlopers en rotsachtige kloven. Deze soort komt vooral voor in laaglandgebieden, maar kan in Pakistan tot een hoogte van 1.800 meter voorkomen.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Vanwege zijn kleine lichaamsgrootte voedt de gestreepte dwergooruil zich voornamelijk met insecten, zoals kevers, motten, sprinkhanen en molkrekels. Desalniettemin is hij ook in staat om kleine zoogdieren, zoals knaagdieren, spitsmuizen en vleermuizen, samen met kleine vogels en hagedissen te vangen. Deze soort jaagt meestal vanaf een hoge plek en duikt naar beneden om prooien van takken of de grond te plukken, maar kan ook vliegend zijn prooi vangen. Hoewel de gestreepte dwergooruil overwegend een nachtelijke jager is, is hij ook 's ochtends en' s middags foeragerend waargenomen

Voortplanting Voortplanting:

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Afghanistan, Egypte, India, Iran, Irak, Israël, Jordanië, Kazachstan, Libanon, Oman, Pakistan, Saoedi-Arabië, Syrische Arabische Republiek, Tadzjikistan, Turkije, Turkmenistan, Verenigde Arabische Emiraten, Oezbekistan.

Zwerver: Bahrein, Jemen.

FOTOGALERIE

 


Gestreepte dwergooruil - Otus brucei
Gestreepte dwergooruil - Otus brucei
Gestreepte dwergooruil - Otus brucei
Gestreepte dwergooruil - Otus brucei
Gestreepte dwergooruil - Otus brucei
Gestreepte dwergooruil - Otus brucei
Gestreepte dwergooruil - Otus brucei
Gestreepte dwergooruil - Otus brucei







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites