HOME
Choliba-schreeuwuil - Megascops choliba

Choliba-schreeuwuil

Megascops choliba

Nederlands CHOLIBA-SCHREEUWUIL

Megascops choliba (Vieillot, 1817)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Megascops
English Tropical Screech-owl Français Petit-duc choliba
Deutch Cholibaeule Italiano Assiolo dei tropici
Polish Syczek tropikalny Português Corujinha de orelha
Svenska sydamerikansk skrikuv Español Autillo Chóliba
Dansk Maranon dværghornugle Russkiy Южноамериканская совка

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)

Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort is stabiel.

Ondersoorten Megascops choliba heeft 18 ondersoorten:
Megascops choliba choliba
Megascops choliba chapadensis
Megascops choliba luctisonus
Megascops choliba margaritae
Megascops choliba duidae
Megascops choliba crucigerus
Megascops choliba alticola
Megascops choliba caucae
Megascops choliba portoricensis
Megascops choliba kelsoi
Megascops choliba montanus
Megascops choliba guyanensis
Megascops choliba surutus
Megascops choliba decussatus
Megascops choliba caatingensis
Megascops choliba wetmorei
Megascops choliba alilicuco
Megascops choliba uruguaiensis

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 20 - 24 cm
Spanwijdte : 14 - 18 cm
Gewicht : (M) - gram / (V) - gram

Kenmerken Kenmerken:
Een relatief kleine schreeuwuil met korte oorbosjes die meestal overdag worden grootgebracht. Er zijn grijsbruine, bruine en roestbruine exemplaren, met tussensoorten. De meeste zijn er van de grijsbruine variant. De Choliba-schreeuwuil heeft een gele iris en een lichtgrijze gezichtsschijf, met een opvallende zwarte rand; onderkant wit met een visgraatpatroon waarbij elke veer overal zwarte schachtstrepen heeft. Kroon en bovendeel zwaar donker gestreept; staart en slagpennen zijn gestreept met bruin en licht bleekgeel, de scapulieren hebben een donkere rand bleke vlekken, waardoor ze een witte lijn langs elke kant boven de vleugel geven. De washuid is groenachtig grijs, gevederde tarsus, tenen zijn bloot en voeten zijn grijsbruin.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Deze soort komt voor in een grote verscheidenheid aan habitats. Choliba-schreeuwuilen komen echter vooral voor in halfopen habitats, zoals beboste savanne, halfopen gebieden met verspreide bomen, bosranden, bossen met een tweede groei, plantages en ook stadsparken. In een gradiënt van fysionomieën van open naar bosrijke gebieden, zoals de Braziliaanse savanne, lijkt deze uil pure graslanden of grasland-savannes met struiken te vermijden en geeft hij de voorkeur aan plekken met eindelijk wat bomen boven bosrijke savannes. Over het algemeen komen ze voor in gebieden van zeeniveau tot 1500 meter, maar ze zijn ook geregistreerd op 3000 meter hoogte. Deze roofvogel jaagt bijna strikt 's nachts en begint zijn activiteiten in de schemering.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Eetgewoonten zijn slecht bekend. Er zijn maar weinig monsters van pellets en veldwaarnemingen suggereren een voornamelijk insectenetend dieet, inclusief krekels, katydiden, kevers, mieren, spinnen en schorpioenen. Preys zijn meestal nachtdieren en leven op de grond. Insecten kunnen zowel op de vleugel als op de grond worden gevangen. Er zijn waarnemingen van individuen die tijdens de vlucht insecten vangen, vooral in de buurt van kunstmatige lichtbronnen, wat duidt op een leerproces. Kleine gewervelde dieren worden ook geconsumeerd als knaagdieren, opossums, anurans en slangen, maar in kleine hoeveelheden. In termen van geschatte biomassaconsumptie van prooien kunnen deze gewervelde dieren echter 1/3 tot 1/2 van het dieet ondersteunen.

Voortplanting Voortplanting:
Choliba-schreeuwuilen leggen eieren in januari - juli op het noordelijk halfrond; op het zuidelijk halfrond werd in september-oktober de eierlegging geregistreerd. Maar mannen zingen normaal gesproken in augustus, waarmee de verkeringstijd begint, wanneer beide geslachten vocaal actief zijn. Deze uilen nestelen in holtes, als natuurlijke of oude spechtgaten in bomen, maar ook in termietenbevestigingen en nestkasten. Gewoonlijk worden ongeveer 1-4 witte eieren, gemiddeld 34,3 x 29,3 mm, zonder enige bescherming op de bodem van de holte gelegd. Incubatie wordt verzorgd door vrouwtjes. In Misiones (Argentinië) werd gemeld dat een mannetje voedsel naar het nest droeg. De nestvogels broeden ongeveer een maand wanneer de jonge uilen uitvliegen.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Argentinië; Bolivia, Plurinationale Staten van; Brazilië; Colombia; Costa Rica; Ecuador; Frans-Guyana; Guyana; Panama; Paraguay; Peru; Suriname; Trinidad en Tobago; Venezuela, Bolivariaanse Republiek

Broedgebied:
Uruguay

FOTOGALERIE

 


Choliba-schreeuwuil - Megascops choliba
Choliba-schreeuwuil - Megascops choliba
Choliba-schreeuwuil - Megascops choliba
Choliba-schreeuwuil - Megascops choliba







INGEZONDEN FOTO'S

Filter: