HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Ceylonese Dwerguil - Glaucidium castanotum

Ceylonese Dwerguil

Glaucidium castanotum

Nederlands CEYLONESE DWERGUIL

Glaucidium castanotum (Blyth, 1846)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Glaucidium
English Chestnut-backed Owlet Français Chevêchette à dos marron
Deutch Kastanienmantelkauz Italiano Civettina dorsocastano
Polish Sóweczka cejlonska Português
Svenska Sri Lankasparvuggla Español Mochuelo de Ceilán
Dansk Sulawesispurveugle Russkiy Буроспинный сычик

Synonym(s):
- Javaanse uil

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2014 — Near Threatened (NT)
2012 — Near Threatened (NT)
2008 — Near Threatened (NT)
2004 — Near Threatened (NT)
2000 — Unknown (LR/NT)
1994 — Unknown (LR/NT)
1988 — Unknown (LR/LC)


Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 10.000 tot 19.999 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Asio abyssinicus heeft 2 ondersoorten:

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 19 - 21 cm
Spanwijdte : - cm
Gewicht : (M) - gram / (V) - gram

Kenmerken Kenmerken:
De Ceylonese dwerguil is klein en gedrongen van bouw en meet ongeveer 19 cm lang. Deze uil lijkt qua vorm, grootte en uiterlijk op de jungle dwerguil, maar de bovendelen en vleugeldekveren zijn voornamelijk kastanjebruin, met donkerdere strepen. De buik is wit met zwartachtige schachtstrepen. De gezichtsschijf is overwegend bruin en de ogen zijn geel gekleurd. Er is een witte nekband. Beide geslachten lijken qua uiterlijk op elkaar.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De Ceylonese dwerguil is een veel voorkomende vogel in de vochtige bossen van Sri Lanka en is gemakkelijk te spotten op locaties zoals Kitulgala en Sinharaja. In de afgelopen tijd is het verspreidingsgebied enorm gekrompen, en deze uil wordt nu nog weinig aangetroffen in de resterende bossen van de natte zones en de aangrenzende heuvels op hoogtes tot 2000 meter boven zeeniveau.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De Ceylonese dwerguil voedt zich voornamelijk met insecten, zoals kevers en sprinkhanen maar ook met andere soorten. Soms worden er kleine gewervelde dieren verorberd, zoals knaagdieren, kleine vogels en hagedissen, en zelden vleermuizen.

Voortplanting Voortplanting:

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Sri Lanka.

FOTOGALERIE

 


Ceylonese Dwerguil - Glaucidium castanotum
Ceylonese Dwerguil - Glaucidium castanotum
Ceylonese Dwerguil - Glaucidium castanotum
Ceylonese Dwerguil - Glaucidium castanotum







INGEZONDEN FOTO'S

Filter: