HOME
Bruine visuil - Ketupa zeylonensis

Bruine visuil

Ketupa zeylonensis

Nederlands BRUINE VISUIL

Ketupa zeylonensis (Gmelin, 1788)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Ketupa
English Brown Fish-owl Français Kétoupa brun
Deutch Fischuhu Italiano Gufo pescatore bruno
Polish Ketupa bosonoga Português Bufo pescador
Svenska Brun fiskuv Español Búho Pescador de Ceilán
Dansk Brun Fiskeugle Russkiy Бурый рыбный филин

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)

Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug.

Ondersoorten Ketupa zeylonensis heeft 4 ondersoorten:
- Ketupa zeylonensis zeylonensis
- Ketupa zeylonensis semenowi
- Ketupa zeylonensis leschenaultii
- Ketupa zeylonensis orientalis

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 48 - 61 cm
Spanwijdte : 125 - 140 cm
Gewicht : 1100 gram - 2500 gram

Kenmerken Kenmerken:
Een grote uil, welke te onderscheiden valt door zijn lichtere zandbruine verenkleed. Ook heeft deze uil een bruine (geen witte) vlek tussen de ogen. De bruine visuil heeft prominente oorbosjes en roestbruine bovendelen die sterk zwart of donkerbruin zijn gestreept. De buik is bruin tot witachtig, met golvende donkerbruine strepen en fijnere bruine strepen. Zijn keel is wit en opvallend opgeblazen. Zijn gezichtsschijf is onduidelijk, de snavel is donker en de iris goudgeel. Zijn veerloze voeten zijn geel. Tweejarige bruine visuilen zijn iets bleker dan volwassenen. Vrouwtjes en mannetjes verschillen enigszins in grootte.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Open landschappen en velden met bomen, van laagland tot 800 meter hoogte. Komt ook voor bij meren en beken.

Geluid Geluid:
Een zachte, snelle hup-hup.

Voedsel Voedsel:
Vis, reptielen en kleine mammals.

Voortplanting Voortplanting:
bruine visuilen broeden van november tot april. Het broedseizoen valt samen met het droge seizoen, wat het voordeel heeft van lage waterstanden en dus krabben en vissen gemakkelijker te vangen zijn. De meeste andere uilen en roofvogels broeden echter ook voornamelijk in het droge seizoen. Omdat uilen geen nest bouwen, zijn bruine visuilen enigszins opportunistisch als het gaat om broedplaatsen. Bruine visuilen nestelen vaak op schaduwrijke plekken, zoals mangobomen met een oude groei (Mangifera ssp.), Vijgenbomen, waaronder Ficus religiosa en Ficus benghalensis, Shorea robusta en andere grote bomen in laaglandbossen. Buiten het kale oppervlak van grote takken bevinden nesten zich vaak op plekken zoals overwoekerde geërodeerde ravijnen en steile rivieroevers met natuurlijke gaten. Het kan echter ook nestelen in de buurt van geschikte dorpen, langs natte bermen, jheels, kanalen en rijstvelden. Meestal nest zijn grote natuurlijke gaten, in holtes of aan de basis van grote takken. Verlaten nest gebouwd door visarenden en gieren worden soms ook gebruikt als nestlocaties. Andere broedplaatsen zijn onder meer rotsrichels, grotten in schaduwrijke rotswanden en stenen ruïnes.

De legsel is twee of soms maar één ei. 10 eieren in India gemiddeld 58,4 mm x 48,9 mm (2,30 in x 1,93 inch) in maten, met eieren van vis uilen naar het noorden gemiddeld iets groter. De incubatie duurt 38 dagen of iets minder, en de jongen vliegen na ongeveer zeven weken uit. De donzige kuikens zijn meestal gebroken wit van kleur en ontwikkelen zich tegen het tweede jaar tot een bleke versie van volwassen dieren.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Bangladesh, Cambodja, China, Hongkong, India, Iran, Laos, Maleisië, Myanmar, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Thailand, Turkije, Vietnam.

Mogelijk uitgestorven: Jordanië, Libanon, Syrische Arabische Republiek.
Regionaal uitgestorven: Israël.
Zwerver: Seychellen.
Oorsprong onzeker: Irak.

FOTOGALERIE

 


Bruine visuil - Ketupa zeylonensis
Bruine visuil - Ketupa zeylonensis
Bruine visuil - Ketupa zeylonensis
Bruine visuil - Ketupa zeylonensis
Bruine visuil - Ketupa zeylonensis
Bruine visuil - Ketupa zeylonensis
Bruine visuil - Ketupa zeylonensis
Bruine visuil - Ketupa zeylonensis







INGEZONDEN FOTO'S

Filter: