HOME
Briluil - Pulsatrix perspicillata

Briluil

Pulsatrix perspicillata

Nederlands BRILUIL

Pulsatrix perspicillata (Latham, 1790)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Pulsatrix
English Spectacled Owl Français Chouette à lunettes
Deutch Brillenkauz Italiano Gufo dagli occhiali
Polish Puchaczyk zóltobrzuchy Português Murucututu cara branca
Svenska Glasögonuggla Español Lechuzón de Anteojos
Dansk Brilleugle Russkiy Сова очковая

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2018
► Eerdere publicaties...
2016 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)

Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug.

Ondersoorten Pulsatrix perspicillata is gesplitst in 2 soorten:
- Pulsatrix perspicillata
Pulsatrix perspicillata perspicillata
Pulsatrix perspicillata saturata
Pulsatrix perspicillata chapmani
Pulsatrix perspicillata trinitatis
Pulsatrix perspicillata boliviana
- Pulsatrix pulsatrix

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 43 - 52 cm
Spanwijdte : 76 - 91 cm
Gewicht : 600 - 1000 gram

Kenmerken Kenmerken:
Briluilen zijn donkerbruin met een witachtige tot okergele buik, een witte vlek op de voorkant van de nek en een donkerbruine riem over de borst. Witte "brillen" rond hun gele ogen geven hun hun naam. Een juveniel heeft de volwassen tekening in omgekeerde volgorde - een witte kop met een zwart masker, en het kan enkele jaren duren voordat het uitkomt om volledig volwassen verenkleed te bereiken. Het verenkleed is bij beide geslachten gelijk.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De briluil komt vaker voor in dicht tropisch regenwoud met volwassen, grote bomen, inclusief bosranden. Ook te vinden in droog bos, beboste savanne-habitat, plantages en open gebieden met verspreide bomen.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Overdag blijft deze uil verborgen in het bladerdak en gaat wanneer schemering valt op zoek naar voedsel. Op bewolkte of mistige dagen komt ook weleens voor dat de briluil overdag jaagt. Op het menu van de briluil staan kleine zoogdieren, waaronder muizen en af ​​en toe een buidelrat of stinkdier, insecten, spinnen, veel rupsen, vleermuizen, vogels tot de grootte van Vlaamse gaaien, krabben en kikkers. Ze gebruiken een tak om op te zitten en de omgeving te scannen. Wanneer een prooi wordt gelokaliseerd, vallen ze met een snelle aanval. Insecten worden uit het gebladerte gerukt.

Voortplanting Voortplanting:
In Costa Rica worden eieren gelegd in het droge seizoen, of aan het begin van het natte seizoen. Gebrilde uilen nestelen in boomholten en leggen 1-2 eieren, die door het vrouwtje ongeveer 5 weken worden uitgebroed. Kuikens verlaten het nest na ongeveer 5-6 weken voor omliggende takken, ruim voordat ze kunnen vliegen, maar zijn tot een jaar afhankelijk van hun ouders als ze eenmaal uitgevlogen zijn. Vaak overleeft maar één kuiken.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Argentinië; Belize; Bolivia, Plurinationale Staten van; Brazilië; Colombia; Costa Rica; Ecuador; El Salvador; Frans-Guyana; Guatemala; Guyana; Honduras; Mexico; Nicaragua; Panama; Paraguay; Peru; Suriname; Trinidad en Tobago; Venezuela, Bolivariaanse Republiek.

FOTOGALERIE

 


Briluil - Pulsatrix perspicillata
Briluil - Pulsatrix perspicillata
Briluil - Pulsatrix perspicillata
Briluil - Pulsatrix perspicillata
Briluil - Pulsatrix perspicillata
Briluil - Pulsatrix perspicillata
Briluil - Pulsatrix perspicillata
Briluil - Pulsatrix perspicillata
Briluil - Pulsatrix perspicillata
Briluil - Pulsatrix perspicillata
Schedel Briluil - Pulsatrix perspicillata
Schedel Briluil - Pulsatrix perspicillata







INGEZONDEN FOTO'S

Filter: