HOME
Blakistons visuil - Bubo blakistoni

Blakistons visuil

Bubo blakistoni

Nederlands BLAKISTONS VISUIL

Bubo blakistoni (Seebohm, 1884)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Bubo
English Blakiston's Fish-owl Français Kétoupa de Blakiston
Deutch Riesenfischuhu Italiano Gufo pescatore di Blakiston
Polish Ketupa japonska Português Bufo pescador de blakistoni
Svenska Blakistons fiskuv Español Búho Manchú
Dansk Stor Fiskeugle Russkiy Рыбный филин

Synonym(s):
- Ketupa blakistoni

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2013 — Endangered (EN) as Ketupa blakistoni
2012 — Endangered (EN) as Ketupa blakistoni
2008 — Endangered (EN) as Ketupa blakistoni
2005 — Endangered (EN) as Ketupa blakistoni
2004 — Endangered (EN) as Ketupa blakistoni
2000 — Endangered (EN) as Ketupa blakistoni
1996 — Endangered (EN) as Ketupa blakistoni
1994 — Endangered (EN) as Ketupa blakistoni
1988 — Threatened (T) as Ketupa blakistoni


Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 1.000 tot 2.499 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Bubo blakistoni heeft 4 ondersoorten:
- Bubo blakistoni blakistoni
- Bubo blakistoni karafutonis
- Bubo blakistoni doerriesi
- Bubo blakistoni piscivorus

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 60 - 72 cm
Spanwijdte : 180 - 200 cm
Gewicht : (M) - gram / (V) - gram

Kenmerken Kenmerken:
De onderssoort Bubo blakistoni blakistoni woont in Hokkaido, Noord-Japan en Kuriles. Een van de grootste leden van het geslacht Bubo. De kleur van de gezichtsschijf is geelbruin. Er is een rij kleine witte veren boven de ogen, rond de basis van de snavel en op het voorhoofd. De rest van het hoofd en het bovendeel zijn bruin met bleekgele veerpunten. De achterkant is donkerder, de mantel lichter en donkerder roestbruin geband. De vleugels zijn diepbruin met bleekgele balken. De staart is donkerbruin met 7-8 cremekleurige staven. Hieronder lichtbruin met smalle bleke dwarsbalken. De ogen zijn geel; de snavel blauwgrijs met gelige punten en de klauwen zwart. Vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes.

Bubo blakistoni doerriesi woont in Oost-Siberië ten zuiden van Vladivostok en de Koreaanse grens. Het is groter, met een grote witte vlek bovenop de kop en een minder regelmatig gemarkeerde staart. Bubo blakistoni karafutonis wordt gevonden in Sakhalin. Het is kleiner en donkerder dan de nominaatvorm, vooral op rug- en oordekveren. Zijn staart heeft smallere donkerbruine balken en meer van de lichte balken. Bubo blakistoni piscivorus van West-Mantsjoerije is bleker dan doerriesi. De basiskleur van de onderbenen is grijsachtig wit in plaats van bleekbruin, en de staartbalken zijn niet volledig roomgeel. Net als doerriesi heeft het een grote witte achterhoofdsband.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De blakistons visuil leeft in dicht bos, met grote, oude bomen als nestplaatsen, in de buurt van meren, rivieren, bronnen en scholen die in de winter niet bevriezen. Ook rivierbossen en ongestoord naaldbos langs snelstromende rivieren. Elk bebost gebied dat goed wordt bediend door snelstromende rivieren die in de winter niet bevriezen, en rotsachtige zeekusten in de meest noordelijke delen van het verspreidingsgebied worden ook bezocht.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De volwassen blakistons visuil voedt zich voornamelijk met vis (soms vrij grote, zoals snoek, meerval, forel en zalm). Hij eet ook veel rivierkreeftjes en graskikkers. Deze laatsten worden vaak in grote hoeveelheden aan de jongen gevoerd. Tijdens de winter zijn er ook zoogdieren zo groot als hazen, marters, katten en kleine honden. Vissen, rivierkreeftjes en kikkers worden gevangen door door ondiep water te waden, of door aan de waterkant te wachten en de prooi te bespringen

Voortplanting Voortplanting:
Vanwege voedselvoorziening en algemene omstandigheden broedt deze vogel niet elk jaar. Het leggen begint half maart, wanneer de grond nog bedekt is met sneeuw. In dicht bos zijn nesten waargenomen in holle bomen tot 12-18 m hoog, evenals op omgevallen boomstammen en op de bosbodem. Nestgaten zijn meestal erg breed en ruim.

De blakistons visuilen vormen al vanaf hun tweede levensjaar paarbanden en bereiken geslachtsrijp op de leeftijd van 3 jaar. De verkering vindt plaats van januari tot februari, met een legsel van een of twee eieren in maart. Het vrouwtje broedt het legsel ongeveer 5 weken uit terwijl het mannetje voedsel naar het nest brengt. Zodra de kuikens uitkomen, blijft het vrouwtje ze gedurende de dag opwarmen, maar voegt zich bij het mannetje om 's nachts voedsel naar het nest te brengen. Jongeren vliegen na ongeveer 50 dagen uit.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
China; Japan; Russische Federatie (Oost-Aziatisch Rusland).

FOTOGALERIE

 


Blakistons visuil - Bubo blakistoni
Blakistons visuil - Bubo blakistoni
Blakistons visuil - Bubo blakistoni
Blakistons visuil - Bubo blakistoni
Blakistons visuil - Bubo blakistoni
Blakistons visuil - Bubo blakistoni







INGEZONDEN FOTO'S

Filter: