HOME
Blafuil - Ninox connivens

Blafuil

Ninox connivens

Nederlands BLAFUIL

Ninox connivens (Latham, 1801)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Ninox
English Barking Owl Français Ninoxe aboyeuse
Deutch Kläfferkauz Italiano Civetta ululante
Polish Sowica szczekliwa Português Coruja do descascamento
Svenska Skällande spökuggla Español Nínox Ladrador
Dansk Gøende Høgeugle Russkiy Лающая иглоногая сова

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)

Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug.

Ondersoorten Ninox connivens heeft 6 ondersoorten:
- Ninox connivens connivens
- Ninox connivens addenda
- Ninox connivens rufostrigata
- Ninox connivens assimilis
- Ninox connivens peninsularis
- Ninox connivens enigma

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 38 - 44 cm
Spanwijdte : 85 - 100 cm
Gewicht : 425 - 510 gram

Kenmerken Kenmerken:
De blafuil is bruin gekleurd met witte vlekken op zijn vleugels en een gestreepte borst. Ze hebben grote ogen met een gele iris, een donkerbruine snavel en bijna geen gezichtsmasker. Hun buik is bruingrijs en grof bezaaid wit met hun staart en slagpennen die matig lichter van kleur zijn. Het is een relatief middelgrote uil en hun spanwijdte is tussen de 85 en 100 cm lang. Ze wegen tussen 425 en 510 g en de grootte varieert slechts in geringe mate tussen de mannelijke en vrouwelijke vogels, waarbij de mannelijke blafuil groter is.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De blafuil komt voor in gematigd en subtropisch bos. Het geeft de voorkeur aan open land met groepen bomen, bossen, struikgewas en savanne, en komt voor in uitlopers, moerassen en bossen langs de rivier.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Het voedsel van blafuil bestaat voornamelijk uit zoogdieren en vogels, grote insecten en andere ongewervelde dieren. In Zuid-Australië voedt hij zich met name met konijnen, hoewel hij ook jonge hazen, ratten, muizen, kleine vleermuizen en sommige buideldieren, waaronder buidelratten, doodt. Hij staat bekend om vogels tot de grootte van de Australische ekster te slaan. Grotere prooien worden stuk voor stuk verscheurd en opgegeten, kleinere prooien worden in zijn geheel doorgeslikt.

Voortplanting Voortplanting:
De blafuil is een nesthol bewoner, die gewoonlijk paren voor het leven is. Zij kunnen dezelfde nestholte vele jaren hergebruiken. De holtes die de voorkeur hebben, zijn meestal groot, met ingangsdiameters tussen 25 - 45 cm en inwendige diepten van 20-250 cm hebben. Deze soort nestelt tussen juli en oktober en produceert meestal twee of drie eieren die ongeveer 36 dagen nodig hebben om uit te komen. De jongen blijven vaak tot de volgende herfst of winter bij de ouders. Het broedsucces is schijnbaar wisselend en waarschijnlijk laag.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Australië, Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea.

FOTOGALERIE

 


Blafuil - Ninox connivens
Blafuil - Ninox connivens
Blafuil - Ninox connivens
Blafuil - Ninox connivens
Blafuil - Ninox connivens
Blafuil - Ninox connivens







INGEZONDEN FOTO'S

Filter: