HOME
Australische boeboek - Ninox boobook

Australische boeboek

Ninox boobook

Nederlands AUSTRALISCHE BOEBOEK

Ninox boobook (Latham, 1801)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Ninox
English Australian Boobook Français Ninoxe d'Australie
Deutch Boobookkauz Italiano
Polish Português
Svenska Australisk spökuggla Español Nínox Papú
Dansk Russkiy

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2014 — Least Concern (LC)


Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort is stabiel.

Ondersoorten Ninox boobook heeft 6 ondersoorten:
- Ninox boobook [boobook or halmaturina]
- Ninox boobook moae
- Ninox boobook cinnamomina
- Ninox boobook remigialis
- Ninox boobook pusilla
- Ninox boobook ocellata

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 27 - 36 cm
Spanwijdte : - cm
Gewicht : (M) 145 - 360 gram / (V) 170 - 298 gram

Kenmerken Kenmerken:
De kleinste uil op het Australische vasteland: de Australische boobook. Deze uil is 27 tot 36 cm lang, met overwegend donkerbruin verenkleed met prominente bleke vlekken. Hij heeft grijsgroene tot geelgroene ogen. Heeft korte, ronde vleugels en een korte staart, met een compact silhouet tijdens de vlucht.

De Australische boobook heeft over het algemeen een donkerbruine kop en bovendelen, met witte aftekeningen op het schouderblad en vlekken op de vleugels. Zijn kop mist plukjes die veel voorkomen bij andere uilen, en heeft een bleker gelaatsschijf met een wit supercilium (wenkbrauw) en donkerbruine oorbeschermers en wangen. De bruine veren van het bovenste voorhoofd, boven het supercilium, en zijkanten van de nek hebben geelbruine highlights. De veren van de buik zijn meestal bruin met witte vlekken en een donkerblauwgrijze basis. De bovenste staart is donkerbruin met lichtere bruine banden en een grijze pony aan het einde, terwijl de onderstaart lichter grijsbruin is.

Het vrouwtje is meer opvallend gestreept dan het mannetje in het algemeen, hoewel dit inconsistent is en er grote variatie wordt gezien. De ogen zijn grijsgroen, groengeel of zelfs licht hazelnootkleurig. De poten zijn grijsachtig tot rozebruin met donkergrijze tot zwartachtige klauwen. De buik is bleek, variërend van bleekgeel tot crème, en heeft bruine strepen. De algehele kleur is variabel en lijkt niet overeen te komen met ondersoorten of regio.

Jonge Australische boobooks zijn gewoonlijk bleker dan volwassenen, en krijgen pas hun derde of vierde levensjaar een behoorlijk volwassen verenkleed. Vogels tot een jaar oud hebben een witachtige buik en voorhals, een grotere en meer prominente bleke wenkbrauw en grotere witachtige vlekken op hun bovenste delen. De toppen van hun veren zijn wit en donzig, overblijfselen van de nestvogels. Deze worden na verloop van tijd weggesleten en blijven het langst op het hoofd zitten. De veren van het hoofd, de nek en de buik zijn over het algemeen luchtiger. Onvolwassen in hun tweede en derde levensjaar hebben een verenkleed dat meer op volwassenen lijkt, hoewel hun kronen bleker en zwaarder gestreept zijn.

Vlucht Vlucht:
Is over het algemeen 's nachts actief, hoewel hij soms actief is bij zonsopgang en zonsondergang, en zich terugtrekt om te slapen op afgelegen plekken in het gebladerte van bomen.

Habitat Habitat:
De Australische boobook wordt overal in Australië gevonden, hoewel hij schaars is in meer dorre streken zoals westelijk New South Wales, zuidwestelijk en westelijk Queensland, een groot deel van Zuid-Australië weg van de kust en het binnenland van West-Australië en Northern Territory. In drogere gebieden wordt het over het algemeen gevonden langs waterlopen zoals de Darling en Paroo Rivers, en Lake Eyre bekken. Het wordt gevonden op talrijke eilanden voor de kust, zoals Groote Eylandt, Melville Island, Mornington Island in de Golf van Carpentaria en vele eilanden voor de kust van Oost-Australië. Hij komt voor in het zuiden van Nieuw-Guinea, Timor en de omliggende eilanden in Indonesië. Hij wordt aangetroffen in een breed scala aan habitats, van bos en open bos tot kreupelhout en semi-afgelegen gebieden. In Australië leeft het voornamelijk in eucalyptusbossen. Het heeft zich aangepast aan landschappen die door menselijke activiteit zijn veranderd en wordt aangetroffen in landbouwgrond en voorstedelijke gebieden, zolang er maar enkele verspreide bomen aanwezig zijn.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De Australische boobook jaagt over het algemeen op muizen, insecten, met name nachtelijke kevers en motten, en vogels ter grootte van een huismus (Passer domesticus). Een groter deel van zijn dieet bestaat uit ongewervelde dieren in vergelijking met andere Australische uilen. Uit veldwerk in de omgeving van Canberra bleek dat gewervelde dieren in de herfst en vooral in de winter meer uit het dieet kwamen. Hoewel er meer ongewervelde dieren werden gegeten dan gewervelde dieren (vooral in de herfst), vormden ze slechts 2,8% van de verbruikte biomassa. Zoogdieren waren de overheersende prooisoort, vooral de huismuis (Mus musculus), en ook de zwarte rat (Rattus rattus), de bosrat (R. fuscipes) en Gould's lelvleermuis (Chalinolobus gouldii).

Vogels waaronder spreeuw (Sturnus vulgaris), huismus, roodwenkbrauwvink (Neochmia temporalis), gewone myna (Acridotheres tristis), roodrugpapegaai (Psephotus haematonotus) en wenkbrauwbabbelaar (Pomatostomus superciliosus) en ongewervelde dieren, waaronder sprinkhanen, krekels, kevers, kakkerlakken, motten, wolfsspinnen en jagerspinnen werden ook geconsumeerd. Een studie in Victoria wees uit dat grotere dieren werden gegeten, waaronder Baillon's crake (Porzana pusilla), gewone ringstaart buidelrat (Pseudocheirus peregrinus) en wild konijn (Oryctolagus cuniculus).

Met behulp van een hek, tak of telegraafpaal als baars of uitkijkpunt om te jagen, springt de Australische boobook op prooi en trekt zich vervolgens terug in een boom of een verhoogde plek om hem op te eten. Hij jaagt vaak in open gebieden in de buurt van bomen, en ook op plaatsen waar prooien waarschijnlijk samenkomen, zoals muizen bij hooibergen of schuren, of vliegende insecten bij straat- of huisverlichting.

Voortplanting Voortplanting:
De Australische boobook legt twee of drie ovale, witte eieren, die twee tot drie dagen na elkaar worden gelegd, worden meestal in een legsel gelegd, hoewel er één tot vijf kan worden gezien. Ze zijn gemiddeld 41,6 mm lang en 35,5 mm breed en hebben een fijne pit. Alleen het vrouwtje broedt de eieren uit, gedurende welke tijd ze wordt gevoed door het mannetje. Ze verlaat het nest in de schemering voor ongeveer een half uur, soms om te baden. De incubatie duurt 30-31 dagen, waarbij de jongen vaak tegelijkertijd uitkomen. Af en toe kan de tijd tussen het uitkomen van de eerste en de laatste eieren een paar dagen zijn.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Australië; Indonesië; Papoea-Nieuw-Guinea; Oost-Timor.

FOTOGALERIE

 


Australische boeboek - Ninox boobook
Australische boeboek - Ninox boobook







INGEZONDEN FOTO'S

Filter: