HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Anjouan dwergooruil - Otus capnodes

Anjouan dwergooruil

Otus capnodes

Nederlands ANJOUAN DWERGOORUIL

Otus capnodes (Gurney, 1889)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Otus
English Anjouan Scops-owl Français Petit-duc D'Anjouan
Deutch Anjouaneule Italiano Assiolo di Anjouan
Polish Syczek krótkouchy Português
Svenska Anjouandvärguv Español Autillo de Anjouan
Dansk Anjouandværghornugle Russkiy Анжуанская совка

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2017
► Eerdere publicaties...
2016 — Critically Endangered (CR)
2015 — Critically Endangered (CR)
2014 — Critically Endangered (CR)
2013 — Critically Endangered (CR)
2012 — Critically Endangered (CR)
2011 — Critically Endangered (CR)
2010 — Critically Endangered (CR)
2009 — Critically Endangered (CR)
2008 — Critically Endangered (CR)
2004 — Critically Endangered (CR)
2000 — Critically Endangered (CR)
1996 — Critically Endangered (CR)
1994 — Critically Endangered (CR)
1988 — Not Recognized (NR)


Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 2.300 tot 3.600 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Otus capnodes heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 20 - 23 cm
Spanwijdte : circa 36 - 45 cm
Gewicht : circa 119 - gram

Kenmerken Kenmerken:
Het is een kleine, overwegend donker gekleurde uil met donkere vlekken en streepjes. Er zijn twee kleurvormen: de een is donker bruingrijs, de ander wat bleker van kleur. Deze vormen komen naast elkaar voor. De Anjouan dwergooruil is vooral te herkennen aan het geluid.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Deze soort is endemisch op het eiland Anjouan (Comoren). De Anjouan dwergooruil is afhankelijk van bos met grote bomen waarin holtes zijn. Het belangrijkse leefgebied is daarom ongerept regenwoud in heuvelland, maar de uil wordt ook in uitgekapt bos en plantages aangetroffen.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De Anjouan dwergooruil voedt zich voornamelijk met insecten.

Voortplanting Voortplanting:
Er is weinig over bekend, maar waarschijnlijk nesten en slaapplaatsen in boomholten

Overige Overige:
De Anjouan dwergooruil heeft een zeer klein verspreidingsgebied en daardoor is de kans op uitsterven aanwezig. De grootte van de populatie werd in 2017 door BirdLife International geschat op 2300-3600 volwassen individuen. Dit is meer dan voor 2016 werd gevreesd. Deze uil blijkt zich te kunnen aanpassen aan gekapt bos waarin her en der grote bomen blijven staan. Over de schaal waarop ontbossing voor de winning van houtskool plaatsvindt zijn geen betrouwbare gegevens. Wel zijn er invasieve diersoorten als zwarte ratten die waarschijnlijk een bedreiging vormen voor deze uil. Om deze redenen staat deze soort niet meer als kritiek maar als bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Comoren.

FOTOGALERIE

 


Anjouan dwergooruil - Otus capnodes
Anjouan dwergooruil - Otus capnodes
Anjouan dwergooruil - Otus capnodes
Anjouan dwergooruil - Otus capnodes
Anjouan dwergooruil - Otus capnodes
Anjouan dwergooruil - Otus capnodes







INGEZONDEN FOTO'S

Filter: