HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Akoen-oehoe - Bubo leucostictus

Akoen-oehoe

Bubo leucostictus

Nederlands AKOEN-OEHOE

Bubo leucostictus (Hartlaub, 1855)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Bubo
English Akun eagle-owl Français Grand-duc tacheté
Deutch Akoen oehoe Italiano Gufo reale di Akun
Polish Puchacz bialoplamy Português Bufo malhado
Svenska Akunuv Español Búho de Akún
Dansk Akunhornugle Russkiy Западноамериканский филин

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2018
► Eerdere publicaties...
2016 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug.

Ondersoorten Bubo leucostictus heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 40 - 46 cm
Spanwijdte : - cm
Gewicht : (M) - gram / (V) - gram

Kenmerken Kenmerken:
Een van de kleinere oehoe-soorten. De Akoen-oehoe's kop en bovenkant zijn overwegend donker tot roodbruin, met een patroon van bleke, donkerbruine balken op de vleugels en rug, en witte aftekeningen rond de schouders. Het hoofd is kenmerkend bekroond met twee grote oorbosjes, die donkerbruin zijn met witte vlekken, terwijl de grote ronde ogen lichtgeel zijn. De bovenborst is licht roodbruin en gemarkeerd met donkere balken, terwijl de rest van de buik wit is, met roodbruine vermiculaties en grote zwartachtige vlekken. In tegenstelling tot de volwassene heeft de juveniele Akun-oehoe een witachtig hoofd en lichaam, met roodbruine strepen en bruine vleugels en staart.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De Akoen-oehoe bezet primair en secundair regenwoud in het laagland, voornamelijk rond bosranden en open plekken, maar ook langs de oevers van rivieren en op beboste riviereilanden.

Geluid Geluid:
Hoewel de gebruikelijke roep van de Akoen-oehoe een lage, versnellende, kakelende ratel is, produceert hij bij alarm een ​​ongewoon kwakend geluid.

Voedsel Voedsel:
De Akoen-oehoe voedt zich blijkbaar bijna uitsluitend met insecten. Kleine poten en een relatief zwakke snavel verhinderen dat hij grotere prooien aanpakt, dus concentreert de Akoen-oehoe zijn jachtactiviteiten op kevers, krekels en sprinkhanen, ze in de vlugt te slaan of ze uit het gebladerte plukken. De prooi wordt vervolgens teruggebracht naar een hoge post en in de poten gehouden.

Voortplanting Voortplanting:
Er is weinig bekend over de voortplanting van de Akoen-oehoe. In West-Afrika lijkt hij eieren te leggen in de periode van november tot januari, en tussen februari en april zijn er nestvogels geregistreerd in Liberia. Net als sommige andere oehoe-soorten bouwt de Akun-oehoe zijn nest op de grond.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Angola, Kameroen, Kongo, Ivoorkust, Equatoriaal-Guinea, Gabon, Ghana, Guinea, Liberia, Nigeria, Sierra Leone.

FOTOGALERIE

 


Akoen-oehoe - Bubo leucostictus
Akoen-oehoe - Bubo leucostictus
Akoen-oehoe - Bubo leucostictus
Akoen-oehoe - Bubo leucostictus
Akoen-oehoe - Bubo leucostictus
Akoen-oehoe - Bubo leucostictus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites