HOME
Afrikaanse velduil - Asio capensis

Afrikaanse velduil

Asio capensis

Nederlands AFRIKAANSE VELDUIL

Asio capensis (Smith, 1834)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Asio
English Marsh owl Français Hibou du Cap
Deutch Kap Ohreule Italiano Gufo di palude africano
Polish Uszatka mauretanska Português Coruja moura
Svenska Kapuggla Español Búho Moro
Dansk Kapugle Russkiy Африканская ушастая сова

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2015 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort is stabiel.

Ondersoorten Asio capensis heeft 3 ondersoorten:
- Asio capensis capensis
- Asio capensis tingitanus
- Asio capensis hova

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : circa36 cm
Spanwijdte : 82 - 99 cm
Gewicht : 225 - 485 gram

Kenmerken Kenmerken:
De Afrikaanse velduil is een middelgrote tot grote uil en wordt gekenmerkt door een lichtbruin-gele gezichtsschijf, die een donkere cirkel rond de donkerbruine ogen laat zien. Beide geslachten lijken op elkaar, maar vrouwtjes zijn relatief donkerder en groter dan mannen. Juvenielen of onvolwassen vogels hebben een donkerdere gezichtsschijf, omcirkeld in zwart.

Vlucht Vlucht:
Zodra het een prooi ziet, zal het duiken en het met zijn klauwen grijpen. Deze vogel is een ongelooflijke jager vanwege hun scherpe gezichtsvermogen. Het is nachtelijk, maar kan jagen voor de schemering en na zonsopgang. Prooien worden vaak bewaard in holtes of verborgen gebieden voor latere consumptie.

Habitat Habitat:
Afrikaanse velduilen geven de voorkeur aan graslanden, moerassen, gecultiveerde gebieden, met korte vegetatie en ruime stukken hoog gras, onkruid of riet. Ze kunnen ook voorkomen in mangroven, open savannes, drainagestroken en soms in open gebieden in de buurt van menselijke nederzettingen. Deze vogels vermijden rotsachtige landschappen, uitgestrekt lang gras en beboste gebieden. Ze zijn deels nomadisch binnen hun Afrikaanse bereik ten zuiden van de Sahara.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Afrikaanse velduilenvoeden zich voornamelijk met insecten, zoals kevers, termieten, sprinkhanen en schorpioenen, en verschillende ongewervelde en gewervelde dieren, zoals vogels, hagedissen, kikkers, muizen, spitsmuizen, vleermuizen en jonge hazen. Het jaagt meestal tijdens de vlucht, vliegt laag over de grond met langzame maar krachtige vleugel slagen.

Voortplanting Voortplanting:
Ze bouwen het nest op een ondiepe schraap op de grond, bekleed met droge bladeren, verborgen tussen onkruid en grassen. Het vrouwtje legt 2-4 eieren, die ze slechts 27 tot 28 dagen zal incuberen, terwijl het mannetje op zoek gaat naar hun voedsel.

Overige Overige:
Terwijl hun habitat en nesten vaak worden vernietigd door vuur en overstromingen of vertrapt door grazers en roofdieren, worden Afrikaanse velduilen niet wereldwijd bedreigd. Ze worden momenteel geëvalueerd als Least Concern onder de IUCN Red List.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Zuid Soedan

Bestaande (inwoner):
Angola; Benin; Botswana; Burkina Faso; Burundi; Kameroen; Tsjaad; Congo; Congo, de Democratische Republiek; Eswatini; Ethiopië; Gabon; Gambia; Kenia; Lesotho; Madagascar; Malawi; Mali; Marokko; Mozambique; Namibië; Nigeria; Rwanda; Zuid-Afrika; Soedan; Tanzania, Verenigde Republiek; Oeganda; Zambia; Zimbabwe

Uitgestorven:
Algerije

FOTOGALERIE

 


Afrikaanse velduil - Asio capensis
Afrikaanse velduil - Asio capensis
Afrikaanse velduil - Asio capensis
Afrikaanse velduil - Asio capensis
Afrikaanse velduil - Asio capensis
Afrikaanse velduil - Asio capensis
Afrikaanse velduil - Asio capensis
Afrikaanse velduil - Asio capensis
Afrikaanse velduil - Asio capensis
Afrikaanse velduil - Asio capensis







INGEZONDEN FOTO'S

Filter: