HOME
Afrikaanse oehoe - Bubo africanus

Afrikaanse oehoe

Bubo africanus

Nederlands AFRIKAANSE OEHOE

Bubo africanus (Temminck, 1821)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Strigidae Bubo
English Spotted Eagle Owl Français Grand-duc africain
Deutch Fleckenuhu Italiano Gufo reale maculato
Polish Puchacz plamisty Português Bufo africano
Svenska Fläckuv Español Búho Manchado
Dansk Plettet Hornugle Russkiy Африканский филин

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2019
► Eerdere publicaties...
2016 — Least Concern (LC)
2014 — Least Concern (LC)

Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort is stabiel.

Ondersoorten Bubo africanus heeft 2 ondersoorten:
- Bubo africanus
Bubo africanus africanus
Bubo africanus tanae
Bubo africanus milesi
- Bubo cinerascens
Bubo cinerascens kollmannspergeri

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 43 - 50 cm
Spanwijdte : 100 - 140 cm
Gewicht : (M) 450 - 620 gram / (V) 640 - 905 gram

Kenmerken Kenmerken:
Voor een soort oehoe is het een betrekkelijk kleine uil; de gewone oehoe uit Eurazië is bijvoorbeeld 70 cm lang en kan 3 kilo wegen. De Afrikaanse oehoe heeft rechtopstaande oorpluimen en lijkt sterk op de grijze oehoe (B. cinerascens). De Afrikaanse oehoe is bruingrijs met roodbruine vlekken. De vleugelpennen en de staartpennen vertonen duidelijke brede banden. De snavel is zwart en de iris is geel. De status van de ondersoort Bubo africanus milesi (van het Arabisch Schiereiland) is onduidelijk. Deze ondersoort is taankleurig en maakt iets andere geluiden, mogelijk is dit een andere soort.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Het leefgebied van de Afrikaanse oehoe is zeer gevarieerd. Deze oehoe wordt aangetroffen in droog rotsig gebied of gebied met afwisselend lage heuvels, grasland, struikgewas en droog half open bosgebieden zoals savanne. De vogel mijdt dicht bos en wordt in berggebieden tot 2100 m boven de zeespiegel aangetroffen.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Zijn prooi bestaat voornamelijk uit knaagdieren, kleine zoogdieren, vogels, insecten en reptielen. Hij slikt zijn prooi vaak in zijn geheel door, met veel hoofdschokken, pauzes en rust tussendoor, terwijl een deel van de prooi in de bek blijft, totdat de prooi uiteindelijk volledig kan worden opgeslokt. Onverteerde stoffen zoals veren en botten worden binnen 24 uur na inname uitgebraakt in de vorm van een pellet.

Voor een prooi die te groot is om in zijn geheel door te slikken, zal de uil stukjes vlees van de prooi scheuren en ook stukjes vlees scheuren om nestjongen te voeden. Het mannetje zal jagen en voedsel brengen als het vrouwtje het nest niet kan verlaten. Soms, zelfs in omstandigheden die op de hongerdood dreigen te vallen, zal hij de kop van een muis afscheuren, maar het lichaam voor het vrouwtje brengen om de jongen te voeden, of om zichzelf te voeden als de eieren nog niet zijn uitgekomen.

Voortplanting Voortplanting:
Afrikaanse oehoes zijn monogaam, maar zullen een nieuwe partner zoeken kort nadat een partner dood gaat. Ze kunnen paren als ze ongeveer een jaar oud zijn. Ze maken hun nest meestal op de grond, maar het is bekend dat ze nestelen op door mensen gemaakte constructies zoals vensterbanken van gebouwen of in uilenhuizen. Het paren begint meestal tegen het einde van juli en gaat door tot de eerste weken van februari. Het vrouwtje legt twee tot vier eieren en doet de incubatie, waarbij het nest alleen achterblijft om te eten wat het mannetje als voedsel heeft meegebracht. De incubatietijd duurt ongeveer 32 dagen.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Angola; Botswana; Burundi; Congo; Congo, de Democratische Republiek; Eswatini; Gabon; Kenia; Lesotho; Malawi; Mozambique; Namibië; Oman; Rwanda; Saoedi-Arabië; Zuid-Afrika; Tanzania, Verenigde Republiek; Oeganda; Jemen; Zambia; Zimbabwe.

FOTOGALERIE

 


Afrikaanse oehoe - Bubo africanus
Afrikaanse oehoe - Bubo africanus
Afrikaanse oehoe - Bubo africanus
Afrikaanse oehoe - Bubo africanus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter: