HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Roodborstvalk - Falco deiroleucus

Roodborstvalk

Falco deiroleucus

Nederlands ROODBORSTVALK

Falco deiroleucus (Temminck, 1825)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Falconiformes Falconidae Falco
English Orange-breasted Falcon Français Faucon orangé
Deutch Rotbrustfalke Italiano Falco pettoarancio
Polish Sokól rudogardly Português Falcao de peito laranja
Svenska Orangebröstad falk Español Halcón Pechirrojo
Dansk Rødbrystet Falk Russkiy Красногрудый чеглок

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Near Threatened (NT)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/NT)
1988 — Threatened (T)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort neemt af.

Ondersoorten Falco subbuteo heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 35 - 40 cm
Spanwijdte : 69 - 85 cm
Gewicht : (M) circa 325 gram / (V) circa 700 gram

Kenmerken Kenmerken:
De roodborstvalken heeft een vergelijkbaar verenkleed als de veel kleinere vleermuisvalk en wordt nu over het algemeen het meest verwant aan die soort. Het is een middelgrote valk met een lengte van 35-40 cm en een gewicht van 325-700 gram. Het is een roofvogel met sterke klauwen waarmee hij tijdens de vlucht prooi kan vangen.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Deze vogels leven in de overwegend tropische klimaten van Guatemala en Belize en gebruiken de vochtigheid van hun niche in hun voordeel.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Net als veel andere valkensoorten zijn roodborstvalken voornamelijk vogeljagers. Ze jagen op kleine tot middelgrote vogels, met name duiven, parkieten en gierzwaluwen. Ze vangen echter ook grote insecten en, tijdens de schemering en voor zonsopgang, vleermuizen. Het zijn luchtjagers, dus nemen ze al hun prooi tijdens de vlucht.

Voortplanting Voortplanting:
Net als de meeste andere valken bouwen roodborstvalken geen eigen nesten. In plaats daarvan maken ze vaak kleine kuiltjes in het substraat van richels of in spleten van kliffen of zinkgaten. In Guatemala hebben biologen een paar gevonden dat nestelde in een Maya-tempel in Tikal National Park, en ze weten dat er één exemplaar van deze soort nestelt in een palmboom. In Zuid-Amerika hebben biologen de valken gedocumenteerd die nestelen onder bosjes planten die op grote bomen groeien en in natuurlijke holtes van grote bomen, aan de voet van palmbladeren en op kliffen.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Guyana, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Trinidad en Tobago, Venezuela.

FOTOGALERIE

 


Roodborstvalk - Falco deiroleucus
Roodborstvalk - Falco deiroleucus
Roodborstvalk - Falco deiroleucus
Roodborstvalk - Falco deiroleucus
Roodborstvalk - Falco deiroleucus
Roodborstvalk - Falco deiroleucus
Roodborstvalk - Falco deiroleucus
Roodborstvalk - Falco deiroleucus
Roodborstvalk - Falco deiroleucus
Roodborstvalk - Falco deiroleucus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites