HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Noordelijke kuifcaracara - Caracara cheriway

Noordelijke kuifcaracara

Caracara cheriway

Nederlands NOORDELIJKE KUIFCARACARA

Caracara cheriway (Jacquin, 1784)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Falconiformes Falconidae Caracara
English Crested Caracara Français Caracara du Nord
Deutch Nordkarakara Italiano Caracara crestato
Polish Karakara bialorzytna Português Caracará do norte
Svenska Nordlig tofskarakara Español Carancho Norteño
Dansk Stor Caracara Russkiy Северная каракара

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Not Recognized (NR)
1988 — Not Recognized (NR)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort neemt toe.

Ondersoorten Caracara cheriway heeft 3 ondersoorten:
- Caracara cheriway cheriway
- Caracara cheriway pallidus
- Caracara cheriway audubonii

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 49 - 63 cm
Spanwijdte : 118 - 132 cm
Gewicht : (M) circa 700 gram / (V) circa 1380 gram

Kenmerken Kenmerken:
De Noordelijke kuifcaracara is een relatief grote roofvogel met een overwegend zwart en wit verenkleed. Volwassen exemplaren hebben een witte keel en nek én een grijze snavel met een opvallende, gele basis. De poten zijn stevig gebouwd en geel/oranje van kleur. In tegenstelling tot de volwassen vogels, hebben jonge exemplaren een grijze snavel met een paars/roze basis in plaats van een gele basis. Deze paarse kleur zal vervangen worden door geel in de loop van de tijd. Ook hebben de jonge vogels in plaats van een witte nek een bruine nek in tegenstelling tot de volwassenen die een witte nek hebben.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De Noordelijke kuifcaracara komt het meest voor in de buurt van veeboerderijen met verdeelde bomen en kleine bossen, mits er niet te veel mensen aanwezig zijn. Het typerende leefgebied voor deze soort zijn open, laaggelegen vlaktes. Ze komen ook voor in andere soorten landbouwgebieden, prairies, kustwouden (inclusief mangrovebossen), kokosnootplantaties, en open vlaktes.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Het zijn zowel aaseters, als efficiënte jagers. Caracara's kunnen een dood dier van ver opmerken en zwermen er dan samen met gieren opaf. Als de Noordelijke kuifcaracara zelf op jacht gaat staan er meestal knaagdieren, andere jonge vogeltjes, schildpadden, hagedisjes, kikkers, eieren, wormen en insecten op het menu. Caracara's staan er om bekend om vaak voedsel van andere roofvogels zoals, gieren, lepelaars, buizerds, pelikanen en ibissen te stelen. Dit doen ze op een zeer agressieve manier. Een noordelijke kuifcaracara kan makkelijk een gier aan, mits de gier alleen is natuurlijk. Ook kenmerkend voor caraca's is dat ze, in tegenstelling tot de meeste andere roofvogels, op land, rennend achter hun prooi aan jagen.

Voortplanting Voortplanting:
Noordelijke kuifcaracara's leven het grootste deel van hun leven solitair. Sommigen leven echter in paren, of in kleine familiegroepjes bestaande uit ongeveer 3 tot 5 leden. Het paarseizoen duurt van December tot Mei, maar in het tropische gebied begint het eerder. Ze bouwen grote, zeer stevige nesten van gras, takken, hooi en uitwerpselen van andere dieren. De nesten zijn 60 tot 100 cm breed en 15 tot 40 cm diep. Het vrouwtje legt gewoonlijk 2 tot 3 roze-bruine, donker gevlekte eieren. De eieren worden 28 tot 32 dagen gebroed door het vrouwtje.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Aruba, Bolivia, Brazilië, Caymaneilanden, Colombia, Costa Rica, Cuba, Ecuador , El Salvador, Falklandeilanden (Malvinas), Frans-Guyana, Guatemala, Guyana, Honduras, Mexico, Nederlandse Antillen, Nicaragua, Panama, Peru, Zuid-Georgia (USA) en Zuidelijke Sandwicheilanden, Suriname, Trinidad en Tobago, Verenigde Staten; Venezuela.

FOTOGALERIE

 


Noordelijke kuifcaracara - Caracara cheriway
Noordelijke kuifcaracara - Caracara cheriway
Noordelijke kuifcaracara - Caracara cheriway
Noordelijke kuifcaracara - Caracara cheriway
Noordelijke kuifcaracara - Caracara cheriway
Noordelijke kuifcaracara - Caracara cheriway
Noordelijke kuifcaracara - Caracara cheriway
Noordelijke kuifcaracara - Caracara cheriway
Noordelijke kuifcaracara - Caracara cheriway
Noordelijke kuifcaracara - Caracara cheriway







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:
Noordelijke kuifcaracara - Caracara cheriway

© Dhr. Wil Meinderts - zomer 2009
Locatie : Curaçao
Camera: NIKON D2x
Lens: 4.0/500mm AF-S D-II

Top 1000 Birding Websites