HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Nieuw-Zeelandse valk - Falco novaeseelandiae

Nieuw-Zeelandse valk

Falco novaeseelandiae

Nederlands NIEUW-ZEELANDSE VALK

Falco novaeseelandiae (Gmelin, 1788)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Falconiformes Falconidae Falco
English New Zealand Falcon Français Faucon de Nouvelle-Zélande
Deutch Neuseelandfalke Italiano Falco della Nuova Zelanda
Polish Sokól nowozelandzki Português Falcão-neozelandês
Svenska Nyzeeländsk falk Español Halcón Maorí
Dansk Newzealandsk Falk Russkiy Новозеландский сокол

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Near Threatened (NT)
2010 — Near Threatened (NT)
2008 — Near Threatened (NT)
2004 — Near Threatened (NT)
2000 — Unknown (LR/NT)
1994 — Unknown (LR/NT)
1988 — Near Threatened (NT)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 2.500 tot 9.999 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Falco novaeseelandiae heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 36 - 48 cm
Spanwijdte : 66 - 91 cm
Gewicht : circa 252 - 600 gram

Kenmerken Kenmerken:
De Nieuw-Zeelandse valk heeft een lengte van 36 tot 48 cm, een gewicht van 252 tot 600 g en een spanwijdte van 66 tot 91 cm. Net zoals veel andere valkensoorten is er sprake van seksueel dimorfisme; het vrouwtje is gemiddeld groter en 150 gram zwaarder dan het mannetje. In het verenkleed zit geen onderscheid. De achterkant en de bovenkant van de kop zijn donker bruinzwart gekleurd, terwijl de voorkant crèmekleurig is met duidelijke donkere stippen. De veren op de poten en de onderkant van de staart zijn rood-bruin en de poten zijn geel. De naaste verwant van de Nieuw-Zeelandse valk is de grote bruine valk, die voorkomt in Australië en op Nieuw-Guinea. Wat uiterlijk betreft vertoont de soort ook gelijkenis met de Australische bruine kiekendief, maar deze laatste is veel groter.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De Nieuw-Zeelandse valk komt voornamelijk voor in half open landschappen met plaatselijk bos en met open plekken, zoals weilanden in rivierdalen, meestal onder de 1500 m boven zeeniveau. Wordt soms in steden waargenomen, maar broedt in bossen en op rotsen in afgelegen plaatsen ver van menselijke bwoning.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Het hoofdbestanddeel van het voedsel bestaat uit (zang)vogels. Ook kleine zoogdieren, hagedissen en insecten staan op het menu. De soort jaagt zowel vanuit een uitzichtpunt als vliegend, waarbij de prooi in de lucht of op de grond gevangen wordt.

Voortplanting Voortplanting:
Net als de overige valken bouwt de Nieuw-Zeelandse valk geen nest. Het legsel van twee tot vier eieren wordt in dichte vegetatie op de grond of aan de voet van een rotsblok gelegd. De eieren worden in 29 tot 35 dagen uitgebroed, waarna de jongen nog 32 tot 35 dagen in het nest blijven en daarna nog 70 tot 90 dagen van de oudervogels afhankelijke zijn.

Overige Overige:
De Nieuw-Zeelandse valk komt voor in drie gescheiden subpopulaties, die echter niet als ondersoorten erkend worden (Bush Falcon, Eastern Falcon, Southern Falcon).

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Nieuw-Zeeland.

FOTOGALERIE

 


Nieuw-Zeelandse valk - Falco novaeseelandiae
Nieuw-Zeelandse valk - Falco novaeseelandiae
Nieuw-Zeelandse valk - Falco novaeseelandiae
Nieuw-Zeelandse valk - Falco novaeseelandiae
Nieuw-Zeelandse valk - Falco novaeseelandiae
Nieuw-Zeelandse valk - Falco novaeseelandiae
Nieuw-Zeelandse valk - Falco novaeseelandiae
Nieuw-Zeelandse valk - Falco novaeseelandiae
Nieuw-Zeelandse valk - Falco novaeseelandiae
Nieuw-Zeelandse valk - Falco novaeseelandiae







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites