HOME
Musvalk - Microhierax fringillarius

Musvalk

Microhierax fringillarius

Nederlands MUSVALK

Microhierax fringillarius (Drapiez, 1824)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Falconiformes Falconidae Microhierax
English Black-thighed Falconet Français Fauconnet moineauu
Deutch Malaysiazwergfalke Italiano Falconetto dai calzoni neri
Polish Sokolik rdzawobrzuchy Português Falconete de coxas pretas
Svenska Svartbent pygméfalk Español Falconete Indonesio
Dansk Sortflanket Pygmæfalk Russkiy Черноногий сокол-крошка

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)

Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort is stabiel.

Ondersoorten Microhierax fringillarius heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 14 - 17 cm
Spanwijdte : 27 - 34 cm
Gewicht : circa 28 - 55 gram

Kenmerken Kenmerken:
Dit is een erg kleine valk met een vierkante staart die vaak wordt uitgespreid. Het volwassen mannetje is van boven glanzend zwart, met een witte streep op het voorhoofd die rond zwarte wangen loopt. Het heeft een witte of rufous-gewassen keel, met een witte borst die overgaat in een rufous-buik. Zijn dijen en flanken zijn zwart, evenals zijn granen en benen. Tijdens de vlucht heeft het mannetje witte vleugels aan de onderkant met zwarte strepen op de primaire en secundaire slagpennen, en lichte strepen op de underwing-dekveren. Er zijn drie witte balken aan de onderkant van de verder effen zwarte staart. Het volwassen vrouwtje lijkt op het volwassen mannetje, behalve dat de staart langer is. De juveniel is vergelijkbaar met de volwassenen, behalve dat de witte delen van het hoofd roestbruin zijn.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De habitat is bos, bosranden en bebost open gebied. Het kan ook vaak worden aangetroffen in de buurt van menselijke teelt, dorpen en in de buurt van actieve boskap; vaak door rivieren, beken en rijstvelden. Het leeft meestal onder de 1.500 meter hoogte

Geluid Geluid:
De roep is een harde, hoge kreet en een snel herhaalde klie-klie-klie-klie.

Voedsel Voedsel:
Deze valk voedt zich voornamelijk met insecten, waaronder motten, vlinders, libellen, alate termieten en krekels, af en toe kleine vogels en hagedissen. Voedingsgedrag blijkt vaak sociaal te zijn, met voederpartijen tot tien geregistreerd. Een groot deel van de prooi wordt gevangen tijdens snelle vluchten vanaf een uitkijkplaats.

Voortplanting Voortplanting:
Deze valk is over het algemeen sociaal en gezellig, vaak gevonden in losse paren of groepen van tien of meer. Het broedseizoen voor deze valk varieert per locatie, met populaties tot aan het noorden van de evenaar die zich voornamelijk voortplanten in februari-juni. Ten zuiden van de evenaar wordt in november-december op Java de leg van eieren geregistreerd. Deze valk maakt meestal gebruik van oude nestgaten van barbets, of af en toe oude spechtgaten. Behalve insectenresten wordt er geen materiaal in de holte toegevoegd. De typische legselgrootte is tussen de 2-5 eieren. Incubatie- en uitvliegperiodes zijn onbekend. Het nestgat kan het hele jaar door als slaapplaats worden gebruikt door volwassenen.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Brunei Darussalam, Indonesië, Maleisië, Myanmar, Singapore, Thailand.

FOTOGALERIE

 


Musvalk - Microhierax fringillarius
Musvalk - Microhierax fringillarius
Musvalk - Microhierax fringillarius
Musvalk - Microhierax fringillarius
Musvalk - Microhierax fringillarius
Musvalk - Microhierax fringillarius
Musvalk - Microhierax fringillarius
Musvalk - Microhierax fringillarius
Musvalk - Microhierax fringillarius
Musvalk - Microhierax fringillarius







INGEZONDEN FOTO'S

Filter: