HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Leigrijze valk - Falco concolor

Leigrijze valk

Falco concolor

Nederlands LEIGRIJZE VALK

Falco concolor (Temminck, 1825)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Falconiformes Falconidae Falco
English Sooty Falcon Français Faucon concolore
Deutch Schieferfalke Italiano Falco unicolore
Polish Sokól sniady Português Falcao sombrio
Svenska Sotfalk Español Halcón Pizarroso
Dansk Sodfalk Russkiy Серебристый чеглок

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2019
► Eerdere publicaties...
2017 — Vulnerable (VU)
2016 — Near Threatened (NT)
2014 — Near Threatened (NT)
2013 — Near Threatened (NT)
2012 — Near Threatened (NT)
2008 — Near Threatened (NT)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 2.800 tot 4.000 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Falco concolor heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 32 - 35 cm
Spanwijdte : 75 - 90 cm
Gewicht : (M) circa 298 gram / (V) circa 350 gram

Kenmerken Kenmerken:
De leigrijze valk is een elegante roofvogel, 32-35 cm lang met een spanwijdte van 75-90 cm. Het heeft de vorm van een grote boomvalk of een kleine Eleonora's valk, met zijn lange puntige vleugels, lange staart en slank lichaam. De adulten zijn blauwgrijs en missen de zwarte underwing-dekveren van de Eleonora's valk. De jonge vogel is als een grote jeugdhobby, of een kleine, jonge Eleanora's valk. Zijn donkere achterrand naar de vleugels en staart onderscheidt hem van de vroegere soort, en hij mist het underwing-contrast veroorzaakt door de donkere dekveren van de grotere valk.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Deze soort broedt op eilanden en kust- of woestijnkliffen van Libië tot Pakistan. Het is een langeafstandsmigrant, overwinterend in Oost-Afrika en in het zuiden tot Madagaskar en het noordoosten van Zuid-Afrika. Steeds vaker waarnemingen en een gebrek aan historische gegevens suggereren dat het overwinteringsgebied de afgelopen decennia naar het zuiden is uitgebreid. Het is een zeldzame zwerver ten noorden van zijn broedgebied.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De leigrijze valk eet voornamelijk vogels, maar hij heeft grote insecten nodig, zoals libellen, die van klauwen naar snavel worden overgebracht en tijdens de vlucht worden gegeten. Hij nestelt op een richel of op rotsen en legt tot wel vier eieren.

Voortplanting Voortplanting:
Leigrijze valken leggen halverwege de zomer eieren en nestelen, in tegenstelling tot de meeste andere valken, af en toe in kolonies. Vogels die nestelen op eilanden in de Zee van Oman hebben een gemiddelde legselgrootte van 2,83 en een broedgrootte van 2,11, waarbij 12% van de nesten faalt in de eier- of nestfase.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Bahrein, Djibouti, Egypte, Eritrea, Israël, Jemen, Jordanië, Libië, Oman, Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten.

FOTOGALERIE

 


Leigrijze valk - Falco concolor
Leigrijze valk - Falco concolor
Leigrijze valk - Falco concolor
Leigrijze valk - Falco concolor
Leigrijze valk - Falco concolor
Leigrijze valk - Falco concolor
Leigrijze valk - Falco concolor
Leigrijze valk - Falco concolor
Leigrijze valk - Falco concolor
Leigrijze valk - Falco concolor







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites