HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Lachvalk - Herpetotheres cachinnans

Lachvalk

Herpetotheres cachinnans

Nederlands LACHVALK

Herpetotheres cachinnans (Linnaeus, 1758)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Falconiformes Falconidae Herpetotheres
English Laughing Falcon Français Macagua rieur
Deutch Lachfalke Italiano Falco sghignazzante
Polish Trebacz chichotliwy Português Acauã
Svenska Skrattfalk Español Halcón Reidor
Dansk Lærkefalk Russkiy Смеющийся сокол

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug.

Ondersoorten Herpetotheres cachinnans heeft 3 ondersoorten:
- Herpetotheres cachinnans cachinnans
Herpetotheres cachinnans fulvescens
- Herpetotheres cachinnans queribundus
- Herpetotheres cachinnans chapmani

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 46 - 56 cm
Spanwijdte : 79 - 94 cm
Gewicht : (M) circa 565 gram / (V) circa 800 gram

Kenmerken Kenmerken:
Volwassenen lachvalken hebben een bleekgeel hoofd, wisselend tussen een meer bruinachtige en een bijna witte tint afhankelijk van de slijtage van de veren en individuele variatie. Het brede zwarte gezichtsmasker strekt zich uit over de nek als een smalle kraag, omzoomd met wit. Op de kruin zijn de veerschachten donker, wat een ietwat gestreept effect geeft. De bovenvleugels en rug zijn zwartbruin. De bovenstaartdekveren zijn weer witachtig bleekgeel, en de staartveren zijn zwart en witachtig gestreept en eindigen in wit. De onderkant is uniform bleek bleekgeel; er kunnen echter een beetje donkere spikkels op de dijen zijn. De onderkant van de vleugel is bleek roodbruin, soms met wat donkere vlekken op de ondervleugeldekveren. De toppen van de primaire remiges zijn onderaan lichtgrijs gestreept, hun bases zijn behoorlijk roestbruin gekleurd. De iris is donkerbruin, de snavel is zwart met een lichtgele rand; de voeten zijn ook bleekgeel.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De lachvalk komt voor op de kusthellingen van Mexico via Midden- en Zuid-Amerika tot in het zuiden van het Peruaanse Amazonegebied en het Boliviaanse Amazonegebied, praktisch heel Brazilië, en het noorden van Argentinië en Paraguay op hoogten tot 1500 meter. Het beslaat verschillende habitats, meestal met inbegrip van ten minste verspreide bomen; het geeft de voorkeur aan vochtige gebieden boven droge en heeft de neiging om gesloten bos te vermijden. Het trekt over het algemeen niet, hoewel het in sommige gebieden seizoensgebonden bewegingen kan maken.

Geluid Geluid:
Klik hier voor afspelen geluidsfragment.

Voedsel Voedsel:
De lachvalk vangt voornamelijk slangen, waaronder giftige soorten zoals koraalslangen, en ook hagedissen, en in mindere mate kleine knaagdieren, vleermuizen en duizendpoten. De lachvalk slaat zijn prooi vanuit de vlucht, vaak met een hoorbare plof, en bijt hem dan net achter zijn kop, waarbij hij soms de kop verwijdert. Hij kan kleine slangen in zijn snavel vasthouden en ze met de staart eerst inslikken; grote slangen kunnen met hun klauwen met hun kop naar voren worden gedragen, zoals een visarend een vis draagt, en dan aan stukken worden gescheurd.

Voortplanting Voortplanting:
De lachvalk broedt in rotsspleten, boomholten of af en toe in verlaten nesten van een Buteo-havik of caracara; over het algemeen verzamelt het echter niet eens in significante hoeveelheden nestmateriaal. Volgens sommige bronnen legt het een of twee eieren, maar volgens anderen [10] altijd maar één. De eieren hebben zware donkerbruine aftekeningen op een bruine of witachtige of bleekgele achtergrond. Aangenomen wordt dat de jongen het nest acht weken na het uitkomen verlaten. Het broedseizoen is gegeven als april en mei, hoewel het kan variëren in het grote bereik van deze soort.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Argentinië, Belize, Bolivia, Brazilië, Colombia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala, Guyana, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Venezuela.

Zwervend: Chili

FOTOGALERIE

 


Lachvalk - Herpetotheres cachinnans
Lachvalk - Herpetotheres cachinnans
Lachvalk - Herpetotheres cachinnans
Lachvalk - Herpetotheres cachinnans
Lachvalk - Herpetotheres cachinnans
Lachvalk - Herpetotheres cachinnans
Lachvalk - Herpetotheres cachinnans
Lachvalk - Herpetotheres cachinnans







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites