HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Kleine torenvalk - Falco Naumanni

Kleine torenvalk

Falco Naumanni

Nederlands KLEINE TORENVALK

Falco Naumanni (Fleischer, 1818)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Falconiformes Falconidae Falco
English Lesser kestrel Français Faucon crécerellette
Deutch Rötelfalke Italiano Grillaio
Polish Pustułeczka Português Peneireiro das torres
Svenska Rödfalk Español Cernícalo Primilla
Dansk Lille Tårnfalk Russkiy Степная пустельга

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2018
► Eerdere publicaties...
2016 — Least Concern (LC)
2013 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2011 — Least Concern (LC)
2008 — Vulnerable (VU)
2004 — Vulnerable (VU)
2000 — Vulnerable (VU)
1996 — Vulnerable (VU)
1994 — Vulnerable (VU)
1988 — Threatened (T)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort is stabiel

Ondersoorten Er zijn geen ondersoorten gemeld (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 30 - 32 cm
Spanwijdte : 70 - 75 cm
Gewicht : (M) circa 140 gram / (V) circa 150 gram

Kenmerken Kenmerken:
Hij lijkt zeer veel op de torenvalk, maar iets kleiner en slanker. Het gemakkelijkst zijn beide soorten in het veld van elkaar te onderscheiden door het geluid en in de vlucht aan het feit dat bij de kleine torenvalk de beide middelste staartpennen duidelijk langer zijn (tot twee centimeter) dan de overige.

Bij het mannetje van de kleine torenvalk in prachtkleed zijn de rug en ook de bovenkant van de vleugels prachtig roestrood en (anders dan bij de torenvalk) geheel ongevlekt; ook roestgele onderzijde vertoont maar weinig donkere vlekken. De kop en de staart zijn meer blauwgrijs en bij de zittende vogel is op de vleugels een leigrijs veld te zien.

De vrouwtjes en de jongen zijn zeer moeilijk van die van de torenvalk te onderscheiden, maar in gebieden waar beide voorkomen is dit relatief gemakkelijk door de roep. De nagels zijn altijd licht en niet zwart, zoals bij de torenvalk.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Droge en open gebieden in warme streken; de voorkeur genieten rotsachtige hellingen met spaarzaam begroeide bodem, zodat de daar levende prooidieren gemakkelijk kunnen worden ontdekt en gevangen.

Geluid Geluid:
Een hees 'kétsjet' of 'kétsjèèèh', dat op en bij de broedplaats veel te horen is.

Voedsel Voedsel:
Jaagt meestal vliegend en wiekelend, soms vanaf een uitkijkpost; zelden lopend. Het hoofdvoedsel wordt gevormd door insecten als sprinkhanen (krekels) en kevers; in het winterverblijf in Afrika ook zwermende termieten en larven van het treurvliegje. Daarenboven, bijvoorbeeld in het voorjaar als de sprinkhanen nog ontbreken, ook kleine zoogdieren en reptielen.

Voortplanting Voortplanting:
Op één - twee jarige leeftijd geslachtsrijp. Het huwelijk duurt gewoonlijk één seizoen; graag wordt in kolonies gebroed, maar ook solitaire broedgevallen komen voor. Als broedplaatsen fungeren gaten in rots- of lösswanden, in nissen, onder daken van gebouwen en soms in boomholten of nestkasten. Broedtijd: het leggen begint eind april - begin mei; legselgrootte: 3 - 5 eieren (35x29 mm; 16 gram), die met tussenpozen van één tot twee dagen wordt gelegd. Ze zijn lichtbruin met roodbruine puntjes en vlekken; broedduur 28-29 dagen; nestperiode: circa 4 weken.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Afghanistan, Albanië, Algerije, Angola, Armenië, Azerbeidzjan, Bahrein Benin, Bosnië, Herzegovina, Botswana, Bulgarije, Burkina Faso, Burundi, Tsjaad, China, Kongo,Ivoorkust, Kroatië, Cyprus, Djibouti, Egypte, Eritrea, Ethiopië, Frankrijk, Gabon, Gambia, Georgië, Gibraltar, Griekenland, Guinea, India, Iran, Irak, Israël, Italië, Jordanië, Kazachstan, Kenia; Koeweit, Libanon, Lesotho, Liberia, Jamahiriya, Macedonië, Malawi, Mali, Malta, Mauritanië, Moldavië, Mongolië, Montenegro, Marokko, Mozambique, Myanmar, Namibië, Nepal, Niger, Nigeria, Oman, Pakistan, Palestijnse Gebieden, Portugal, Qatar, Roemenië, Rwanda, Saoedi-Arabië, Senegal, Servië, Sierra Leone, Somalië, Zuid-Afrika, Spanje, Soedan, Syrische Arabische Republiek, Tanzania, Togo, Tunesië, Turkije, Turkmenistan, Oeganda, Oekraïne, Verenigde Arabische Emiraten, Oezbekistan, Jemen, Zambia, Zimbabwe.

Regionaal uitgestorven: Oostenrijk, Tsjechië, Laos, Slowakije, Slovenië

Zwervend: België, Kameroen, Denemarken, Duitsland, Ghana, Ierland, Liechtenstein, Malediven, Seychellen, Singapore, Swaziland, Zweden, Verenigd Koninkrijk.

Oorsprong onzeker: Bangladesh, Kirgizië, Tadzjikistan
Aanwezigheid onzeker: Japan, Sri Lanka

FOTOGALERIE

 


Kleine torenvalk - Falco Naumanni
Kleine torenvalk - Falco Naumanni
Kleine torenvalk - Falco Naumanni
Kleine torenvalk - Falco Naumanni
Kleine torenvalk - Falco Naumanni
Kleine torenvalk - Falco Naumanni
Kleine torenvalk - Falco Naumanni
Kleine torenvalk - Falco Naumanni
Kleine torenvalk - Falco Naumanni
Kleine torenvalk - Falco Naumanni
Kleine torenvalk - Falco Naumanni
Kleine torenvalk - Falco Naumanni
Kleine torenvalk - Falco Naumanni
Kleine torenvalk - Falco Naumanni







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites