HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Grote bruine valk - Falco berigora

Grote bruine valk

Falco berigora

Nederlands GROTE BRUINE VALK

Falco berigora (Vigors & Horsfield 1827)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Falconiformes Falconidae Falco
English Brown Falcon Français Faucon bérigora
Deutch Habichtfalke Italiano Falco bruno
Polish Sokól brunatny Português Falcão marrom
Svenska Brunfalk Español Halcón Berigora
Dansk Brunfalk Russkiy Бурый сокол

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug.

Ondersoorten Falco berigora heeft 4 ondersoorten:
- Falco berigora berigora
Falco berigora centralia
- Falco berigora novaeguineae
- Falco berigora occidentalis
- Falco berigora tasmanicus

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 41 - 50 cm
Spanwijdte : 88 - 115 cm
Gewicht : (M) circa 530 gram / (V) circa 530 gram

Kenmerken Kenmerken:
Net zoals bij veel andere valkensoorten is het vrouwtje groter dan het mannetje (seksueel dimorfisme). Het verenkleed komt in een aantal vormen voor tussen roodbruin en donkerbruin, waarbij echter geen onderscheid naar geslacht valt te maken. De snavel en de poten zijn bij alle vogels blauwgrijs.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De grote bruine valk komt voor in heel Australië, waar hij samen met de Australische torenvalk de meest voorkomende roofvogel is. De soort is daarnaast te vinden op Nieuw-Guinea. De totale omvang van de populatie wordt geschat op 100.000 volwassen dieren. De habitat van de grote bruine valk bestaat uit open terrein, zoals grasland, landbouwgrond en savanne.

Geluid Geluid:
De grote bruine valk maakt opvallend veel geluid. Hun luide en schorre kreten doen denken aan het geluid van papegaaien.

Voedsel Voedsel:
De grote bruine valk wordt vaak waargenomen terwijl hij op de uitkijk zit op hekken, elektriciteitsmasten of dode bomen. Van daaruit jaagt hij op een veelheid aan prooien, zoals kleine zoogdieren, vogels, reptielen en insecten, die hij op de grond vangt. De grote bruine valk heeft echter een uitgebreider jachtrepertoire. Zo vangt hij ook voedsel door snel en laag over de grond te vliegen, of door reptielen en insecten te voet op te jagen. De soort staat er ook om bekend prooi van andere roofvogels af te pakken (kleptoparasitisme) en nesten leeg te roven. Ten slotte volgt de vogel natuurbranden en landbouwwerktuigen om vluchtende dieren te grijpen. De soort komt meestal alleen of in paren voor, maar als er veel voedsel voorhanden is, bijvoorbeeld een sprinkhanenzwerm, worden groepen van wel 50 vogels gevormd.

Voortplanting Voortplanting:
Zijn eieren legt de grote bruine valk in een oude nest van een andere roofvogel of kraaiachtige. Het legsel bestaat uit 2 tot 3 eieren, die in 33 dagen worden uitgebroed. Na 36 tot 42 dagen vliegen de jongen uit.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Australië, Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea.

FOTOGALERIE

 


Grote bruine valk - Falco berigora
Grote bruine valk - Falco berigora
Grote bruine valk - Falco berigora
Grote bruine valk - Falco berigora
Grote bruine valk - Falco berigora
Grote bruine valk - Falco berigora
Grote bruine valk - Falco berigora
Grote bruine valk - Falco berigora







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites