HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Birmeese dwergvalk - Polihierax insignis

Birmeese dwergvalk

Polihierax insignis

Nederlands BIRMEESE DWERGVALK

Polihierax insignis (Walden, 1872)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Falconiformes Falconidae Polihierax
English White-rumped falcon Français Fauconnet à pattes jaunes
Deutch Burmazwergfalke Italiano Falco pigmeo groppone bianco
Polish Sokolik zóltooki Português Falcão pigmeu de sobre branco
Svenska orientalisk pygméfalk Español Halconcito Asiático
Dansk Gulbenet Pygmæfalk Russkiy Азиатский малый сокол

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2016 — Near Threatened (NT)
2012 — Near Threatened (NT)
2008 — Near Threatened (NT)
2004 — Near Threatened (NT)
2000 — Unknown (LR/NT)
1994 — Unknown (LR/NT)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 10.000 tot 19.999 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Polihierax insignis heeft 3 ondersoorten:
- Polihierax insignis insignis
- Polihierax insignis cinereiceps
- Polihierax insignis harmandi

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 23 - 28 cm
Spanwijdte : 42 - 49 cm
Gewicht : (M) circa 84 gram / (V) circa 112 gram

Kenmerken Kenmerken:
Het verenkleed van de Birmeese dwergvalk is wit aan de onderkant en op de stuit, met zwarte tijk op de borst. Het bovenoppervlak van de vleugels is donkergrijs. Seksueel dimorf, het vrouwtje heeft een rufous mantel op haar bovenrug en achter het hoofd, terwijl bij het mannetje deze gebieden grijs zijn. De staart is zwart, gestreept met wit.

De vorm van de staart is opvallend afgerond, met de buitenste veren een centimeter korter dan de middelste. Zijn vleugels hebben de puntige vorm die typerend is voor valken, met de tweede primaire veren het langst en de eerste bijna gelijk aan de derde. Zijn poten en voeten zijn geel. De basis van de snavel en de huid rond het oog zijn geel. De punt van de snavel is grijs of hoornkleurig.

De kleur is vergelijkbaar met de Afrikaanse dwergvalk (Polihierax semitorquatus), maar de witstuitvalk is groter en voller met een langere staart.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Zijn natuurlijke habitats zijn subtropische of tropische droge bossen en droge savanne.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Birmeese dwergvalken voeden zich met hagedissen en insecten, die uit de grond of in bomen worden gehaald. In tegenstellingandere soorten vangen ze geen insecten op vanuit de lucht.

Voortplanting Voortplanting:
Deze soort is in het wild nog weinig bestudeerd. Het gebruikt gaten in bomen om te nestelen, het vrouwtje broedt de eieren gedurende de dag uit. Het vrouwtje legt een legsel van twee witte eieren, ongeveer 35 mm lang. Er is waargenomen dat een paar nestelt in een spechthol, waarbij zowel het mannetje als het vrouwtje daar overnacht.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand, Vietnam.

FOTOGALERIE

 


Birmeese dwergvalk - Polihierax insignis
Birmeese dwergvalk - Polihierax insignis
Birmeese dwergvalk - Polihierax insignis
Birmeese dwergvalk - Polihierax insignis
Birmeese dwergvalk - Polihierax insignis
Birmeese dwergvalk - Polihierax insignis
Birmeese dwergvalk - Polihierax insignis
Birmeese dwergvalk - Polihierax insignis







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites