HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Andes caracara - Phalcoboenus megalopterus

Andes caracara

Phalcoboenus megalopterus

Nederlands ANDES CARACARA

Phalcoboenus megalopterus (Meyen, 1834)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Falconiformes Falconidae Phalcoboenus
English Mountain caracara Français Caracara montagnard
Deutch Bergkarakara Italiano Caracara aligrandi
Polish Karakara andyjska Português Carcará andino
Svenska Bergkarakara Español Caracara Andino
Dansk Andescaracara Russkiy Горная каракара

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort is stabiel.

Ondersoorten Phalcoboenus megalopterus heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : circa 48 - 55 cm
Spanwijdte : 111 - 124 cm
Gewicht : (M) circa 795 -  800 gram

Kenmerken Kenmerken:
Een middelgrote roofvogel met een vaag blauwe snaveltip die fel oranje wordt, sterk in contrast met de gitzwarte veren van zijn kop, rug en borst. Zijn stuit, buik en bovenstaart en onderstaartdekveren zijn zuiver wit en veranderen scherp van zwart naar wit tussen de buik en de borst. De huidige soort heeft glanzend zwarte bovenkant, kop, bovenborst en flanken. De bovenvleugel is zwart met de voorverkiezingen ternauwernood wit getipt. De ronde staart is zwart met witte eindband. De buik, onderborst, buik en onder dekveren zijn wit. Vluchtveren en staart zijn zwart met witte eindband.

De kop is zwart, met een rood tot roodoranje blote gezichtshuid. De ogen zijn donkerbruin. Poten en klauwen zijn oranjegeel met bleke hoornklauwen. Mannetje en vrouwtje hebben een vergelijkbaar verenkleed, maar het vrouwtje is iets groter.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Andescaracaras zijn endemisch in Zuid-Amerika en komen voor in verschillende landen, waaronder Bolivia, Chili, Peru en Argentinië. Ze geven de voorkeur aan ongerepte gebieden waar ze kunnen neerstrijken op elektriciteitspalen of palen om een ​​groot gebied te kunnen overzien. Ze zijn meestal gegroepeerd in de buurt van steden en langs snelwegen.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Een zeer opportunistische vogel die vaak op de grond loopt, hij voedt zich met zowel aas als vrijwel elk klein dier dat hij kan vangen. Degenen die in de hoogvlakten van het noordwesten van Argentinië leven, lijken meer afhankelijk te zijn van karkassen van dieren als voedselbron, terwijl sommigen die in de Andes van Zuid-Centraal Chili werden bestudeerd, uitwerpselen achterlieten die tot 94% voornamelijk uit insectenresten bestonden.

Deze roofvogels krabben en stampen in het vuil om op insecten te jagen en draaien stenen om, om geleedpotigen en zelfs knaagdieren te vinden. Er is foerageergedrag in groepen waargenomen en verschillende vogels zijn in staat rotsen omver te werpen die voor een enkele vogel onmogelijk alleen zouden kunnen bewegen. Deze groepen worden meestal gevormd door een paar volwassenen en een jongere die hun krachten bundelen op zoek naar voedsel.

Kleine vogels, zoals de gewone mees-spinetail vallen ook ten prooi aan hen. Er werden ook enkele Caracara's geregistreerd die menselijke voertuigen volgden die periodiek voedselresten weggooiden. Omdat ze opportunistische vogels zijn, hebben ze zich goed aangepast aan het leven in de buurt van mensen en zijn ze meer geconcentreerd in de buurt van steden waar ze zich eerder zullen kunnen tegoed doen aan aas en afval.

Voortplanting Voortplanting:
De Caracara-soorten zijn uniek onder de familie Falconidae omdat ze hun eigen nesten van takken bouwen, hoewel deze kunnen variëren van een absoluut minimum aan materialen tot een behoorlijk aanzienlijk aantal; sommige nesten bestaan ​​slechts uit een lege richel van een klif, terwijl andere enorme takkenweefsels zijn. Het broedseizoen is van oktober tot december en het nest zal meestal twee eieren bevatten, en zeer zelden drie, die in december uitkomen. De kuikens vliegen in maart uit, waarna ze nog maanden bij hun ouders kunnen blijven.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Argentinië, Bolivia, Chili, Ecuador, Peru.

FOTOGALERIE

 


Andes caracara - Phalcoboenus megalopterus
Andes caracara - Phalcoboenus megalopterus
Andes caracara - Phalcoboenus megalopterus
Andes caracara - Phalcoboenus megalopterus
Andes caracara - Phalcoboenus megalopterus
Andes caracara - Phalcoboenus megalopterus
Andes caracara - Phalcoboenus megalopterus
Andes caracara - Phalcoboenus megalopterus
Andes caracara - Phalcoboenus megalopterus
Andes caracara - Phalcoboenus megalopterus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites