HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Afrikaanse Dwergvalk - Polihierax semitorquatus

Afrikaanse Dwergvalk

Polihierax semitorquatus

Nederlands AFRIKAANSE DWERGVALK

Polihierax semitorquatus (Smith, 1836)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Falconiformes Falconidae Polihierax
English African Pygmy-falcon Français Fauconnet d'afrique
Deutch Halsband Zwergfalke Italiano Falco pigmeo africano
Polish Sokolik czerwonooki Português Falcão pigmeu
Svenska Pygméfalk Español Halconcito Africano
Dansk Afrikansk Pygmæfalk Russkiy Африканский карликовый сокол

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort is stabiel.

Ondersoorten Polihierax semitorquatus heeft 2 ondersoorten:
- Polihierax semitorquatus semitorquatus
- Polihierax semitorquatus castanonotus

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 18 - 21 cm
Spanwijdte : 34 - 40 cm
Gewicht : (M) 59 - 64 gram / (V) 54 - 67 gram

Kenmerken Kenmerken:
De Afrikaanse dwergvalk is een kleine vogel met een lengte van ongeveer 20 cm. De onderkant van zijn lichaam en kop zijn wit, terwijl de bovenkant grijs is. De vrouwtjes hebben een bruine rug. De staart en vliegveren zijn zwart-wit gestreept.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De habitat van de Afrikaanse dwergvalk bestaat uit semi-aride terrein met weinig begroeiing en verspreid staande bomen. Zijn voedsel bestaat insecten, hagedissen en kleine slangen, die hij op de grond verschalkt en vervolgens meeneemt naar zijn uitkijkpunt. Soms worden ook kleine vogels in de vlucht gegrepen.

Geluid Geluid:
De soort leeft in de grote nesten van wevervogels, zelfs als die nesten nog in gebruik zijn. Het leefgebied van de Afrikaanse dwergvalk valt daardoor in zuidelijk Afrika ongeveer samen met dat van de republikeinwever (Philetairus socius) en in oostelijk Afrika met dat van de witkopbuffelwever (Dinemellia dinemelli). Hoewel de Afrikaanse dwergvalk vogels op zijn menu heeft staan, vergrijpt hij zich slechts zelden aan zijn gastheren.

Voedsel Voedsel:
De soort leeft in de grote nesten van wevervogels, zelfs als die nesten nog in gebruik zijn. Het leefgebied van de Afrikaanse dwergvalk valt daardoor in zuidelijk Afrika ongeveer samen met dat van de republikeinwever (Philetairus socius) en in oostelijk Afrika met dat van de witkopbuffelwever (Dinemellia dinemelli). Hoewel de Afrikaanse dwergvalk vogels op zijn menu heeft staan, vergrijpt hij zich slechts zelden aan zijn gastheren.

Voortplanting Voortplanting:
Het legsel bestaat gewoonlijk uit twee tot drie witte eieren, die met name door het vrouwtje worden uitgebroed. Indien er voldoende voedsel voorhanden is, komt de soort tot twee broedsels per jaar. Het komt soms voor dat meerdere vogels voor de jongen zorgen (coöperatief broeden).

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Angola, Botswana, Kongo, Ethiopië, Kenia, Namibië, Somalië, Zuid-Afrika, Soedan, Tanzania, Oeganda, Rwanda.

FOTOGALERIE

 


Afrikaanse Dwergvalk - Polihierax semitorquatus
Afrikaanse Dwergvalk - Polihierax semitorquatus
Afrikaanse Dwergvalk - Polihierax semitorquatus
Afrikaanse Dwergvalk - Polihierax semitorquatus
Afrikaanse Dwergvalk - Polihierax semitorquatus
Afrikaanse Dwergvalk - Polihierax semitorquatus
Afrikaanse Dwergvalk - Polihierax semitorquatus
Afrikaanse Dwergvalk - Polihierax semitorquatus
Afrikaanse Dwergvalk - Polihierax semitorquatus
Afrikaanse Dwergvalk - Polihierax semitorquatus
Afrikaanse Dwergvalk - Polihierax semitorquatus
Afrikaanse Dwergvalk - Polihierax semitorquatus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites