HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Afrikaanse Boomvalk - Falco cuvierii

Afrikaanse Boomvalk

Falco cuvierii

Nederlands AFRIKAANSE BOOMVALK

Falco cuvierii (Smith, 1830)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Falconiformes Falconidae Falco
English African Hobby Français Faucon de Cuvier
Deutch Afrika-Baumfalke Italiano Lodolaio africano
Polish Sokól afrykanski Português Ogea-africano
Svenska afrikansk lärkfalk Español Alcotán Africano
Dansk Afrikansk Lærkefalk Russkiy Африканский чеглок

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2015 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug.

Ondersoorten Geen ondersoorten gemeld.

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 26 -31 cm
Spanwijdte : 60 - 73 cm
Gewicht : (M) circa 125 - 178 gram / (V) circa 186 - 224 gram

Kenmerken Kenmerken:
De Afrikaanse boomvalk is een kleine, slanke valk met een verenkleed dat aan de achterzijde zwart en aan de voorzijde rossig is. Ook de wangen, nek en keel zijn rossig gekleurd. Op de flanken en de keel zijn zwarte strepen te zien.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Het leefgebied bestaat uit gebieden met meer dan 1000 mm regenval per jaar, half open bosgebieden zoals open plekken in regenwoud, bosranden en bossavanne. In Oeganda ook aangetroffen als broedvogel in de stad Kampala. De vogel komt voor in laagland tot hoog boven de zeespiegel (4100 m) in Ethiopië.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Hij jaagt tijdens de schemering. Buiten de broedtijd jaagt hij vooral op vliegende insecten zoals termieten, krekels, sprinkhanen en cicaden. Tijdens de broedtijd ook kleine vogels zoals wevervogels en zwaluwen maar ook vleermuizen. Hij verschalkt zijn prooi zowel vanuit de lucht als door snelle uitvallen vanaf een uitkijkpunt.

Voortplanting Voortplanting:
De soort nestelt in een oud nest van een kraaiachtige of andere roofvogel (bijvoorbeeld de zwarte wouw) in een hoge boom. Het legsel bestaat gemiddeld uit drie eieren.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Angola, Benin, Botswana, Burkina Faso, Kameroen, Tsjaad, Kongo, Ivoorkust, Ethiopië, Gabon, Gambia, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau, Kenia, Liberia, Mali, Mozambique, Namibië, Niger, Nigeria, Rwanda, Senegal, Sierra Leone, Zuid-Afrika, Soedan, Swaziland, Tanzania, Togo, Oeganda, Zambia, Zimbabwe, Burundi, Malawi, Somalië.



FOTOGALERIE

 


Afrikaanse Boomvalk - Falco cuvierii
Afrikaanse Boomvalk - Falco cuvierii
Afrikaanse Boomvalk - Falco cuvierii
Afrikaanse Boomvalk - Falco cuvierii







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites