HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Kalkoengier - Cathartes aura

Kalkoengier

Cathartes aura

Nederlands KALKOENGIER

Cathartes aura (Linnaeus, 1758)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Cathartiformes Cathartidae Cathartes
English Turkey vulture Français Urubu à tête rouge
Deutch Truthahngeier Italiano Avvoltoio collorosso
Polish Sępnik różowogłowy Português Urubu de cabeca vermelha
Svenska Kalkongam Español Aura Gallipavo
Dansk Kalkungrib Russkiy Гриф-индейка

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2018
► Eerdere publicaties...
2016 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort is stabiel.

Ondersoorten Cathartes aura heeft 6 ondersoorten:
- Cathartes aura aura
- Cathartes aura ruficollis
- Cathartes aura septentrionalis
- Cathartes aura jota
- Cathartes aura falklandicus
- Cathartes aura teter

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 64 - 81 cm
Spanwijdte : 140 - 180 cm
Gewicht : (M) 800 - 2000 gram / (V) 800 - 2000 gram

Kenmerken Kenmerken:
Het is een zwarte of grijsbruine vogel met een vuurrode kop en nek. Daarnaast zitten er aan de kop rode kwabben, net als bij een mannelijke kalkoen. De vleugels zijn breed en de staart is lang. Kalkoengieren kunnen 12-17 jaar oud worden.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Kalkoengieren kunnen zich goed aanpassen en leven dan ook in uiteenlopende gebieden zoals graslanden, bossen en stedelijke gebieden. Droogbossen, akkerland en savannes zijn echter favoriet. Dit dier is samen met de zwarte gier één van de meest algemene Amerikaanse roofvogelsoorten.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Net als andere gieren is de kalkoengier een afvalopruimer en eet hij aangespoelde vis, dode en rottende dieren en fruit. Kleine karkassen worden geprefereerd, maar ook op grotere lijken zal de kalkoengier af komen. Kalkoengieren gaan regelmatig langs snelwegen op zoek naar dieren die slachtoffer zijn geworden van het verkeer. Daarnaast staan ook eieren van andere vogels en kleine diertjes zoals hagedissen en insecten op het menu.

Voortplanting Voortplanting:
Het nest van de kalkoengier bestaat meestal uit een holte in een rots of boom. Soms nestelt deze roofvogel ook op gebouwen. Het nest wordt bekleed met takjes, veren en stukjes huid, die de gier van dode dieren aftrekt. Met behulp van gedroogde uitwerpselen wordt het nest verstevigd. Het vrouwtje legt één tot drie eieren, waarop beide geslachten om de beurt broeden. Na circa 42 dagen komen de eieren uit en de jongen worden gevoed met opgebraakt voedsel uit de krop. Na drie maanden kunnen de jonge kalkoengieren vliegen.

Overige Overige:
De sociale kalkoengier leeft in grote groepen van ongeveer dertig exemplaren, waaronder mannetjes, vrouwtjes en jonge vogels. In gebieden met veel prooi en veel broedplaatsen nestelen, slapen en jagen kalkoengieren vaak samen met zwarte gieren. Vaak zit de kalkoengier in een boom of zweeft hij boven de omgeving op zoek naar voedsel. Dankzij zijn gevingerde vleugelpunten is de kalkoengier een goede zwever. Daarnaast maakt ook het grote vleugeloppervlak in combinatie met het lichte gewicht dit mogelijk. Tijdens het zweven worden de vleugels in een V-vorm gehouden. De kalkoengier kan zijn voedsel, behalve met zijn scherpe ogen, ook vinden door het op een grote afstand te ruiken. Er zijn maar weinig vogels waarvan bekend is dat ze dat kunnen.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Argentinië; Bahamas; Belize; Bolivia, Plurinationale Staten van; Brazilië; Canada; Kaaiman Eilanden; Chili; Colombia; Cuba; Dominicaanse Republiek; Ecuador; El Salvador; Falklandeilanden (Malvinas); Frans-Guyana; Guatemala; Guyana; Haïti; Honduras; Mexico; Nicaragua; Panama; Paraguay; Peru; Puerto Rico; Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden; Suriname; Trinidad en Tobago; Turks- en Caicoseilanden; Venezuela.

Broedgebied:
Jamaica; Verenigde Staten; Uruguay.

FOTOGALERIE


Kalkoengier - Cathartes aura
Kalkoengier - Cathartes aura
Kalkoengier - Cathartes aura
Kalkoengier - Cathartes aura
Kalkoengier - Cathartes aura
Kalkoengier - Cathartes aura
Kalkoengier - Cathartes aura
Kalkoengier - Cathartes aura
Kalkoengier - Cathartes aura
Kalkoengier - Cathartes aura
Kalkoengier - Cathartes aura
Kalkoengier - Cathartes aura
Kalkoengier - Cathartes aura
Kalkoengier - Cathartes aura

INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites