HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Andes condor - Vultur gryphus

Andes condor

Vultur gryphus

Nederlands ANDESCONDOR

Vultur gryphus (Linnaeus, 1758)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Cathartiformes Cathartidae Vultur
English Andean condor Français Condor des Andes
Deutch Andenkondor Italiano Condor delle Ande
Polish Kondor wielki Português ÁCondor-dos-andes
Svenska Andinska Condor Español Cóndor Andino
Dansk Andeskondor Russkiy Андский кондор

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2017
► Eerdere publicaties...
2016 — Near Threatened (NT)
2012 — Near Threatened (NT)
2008 — Near Threatened (NT)
2004 — Near Threatened (NT)
2000 — Unknown (LR/NT)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie van deze soort loopt terug

Ondersoorten Er zijn geen ondersoorten gemeld (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 117 - 135 cm
Spanwijdte : 260 - 320 cm
Gewicht : (M) 11000 - 15000 gram / (V) 8000 - 11000 gram

Kenmerken Kenmerken:
De volwassen hebben zwarte veren, met uitzondering van een kraag van witte veren rond de basis van de nek. Vooral de mannelijke exemplaren hebben grote banden van wit op de vleugels die niet tot de voltooiing zijn gebracht tot na de eerste rui. Het hoofd en de nek zijn rood tot zwartrood en hebben enkele veren. Het hoofd en de nek worden zorgvuldig schoon gehouden door de vogel en hun kaalheid is een aanpassing voor de hygiëne, waardoor de huid wordt blootgesteld aan de steriliserende effect van uitdroging en ultraviolet licht op grote hoogten.

De kruin van het hoofd is afgevlakt. bij het mannelijke exemplaar, wordt het hoofd bekroond met een donkere rode kam, terwijl de huid van zijn nek plooien heeft. De huid van het hoofd en de nek is in staat om te blozen als gevolg van zijn emotionele staat, die dient om te communiceren tussen individuen. Juvenielen hebben een grijsachtig bruine, algemene kleur, zwarte kop en nek. Er leven naar schatting 6.700 volwassen exemplaren in het wild.

Vlucht Vlucht:
Charles Darwin keek een half uur naar deze imponerende vogels, zonder dat deze een keer met hun vleugels sloegen. Zij geven de voorkeur aan thermiek op grote hoogten, waar zij kunnen zweven, zonder grote inspanning. Andes Condors worden vaak gezien bij stijgende warme lucht nabij rotsen en kliffen.

Habitat Habitat:
Zijn leefgebied is hoofdzakelijk samengesteld uit open graslanden en bergachtige gebieden tot 5000 meter hoogte. Zij geeft de voorkeur aan relatief open, niet-beboste gebieden, rotsachtige, bergachtige gebieden. Incidenteel komt deze vogel voor in de laaglanden, ten oosten van Bolivia en zuidwestelijke Brazilië, waar hij afdaalt naar laagland woestijn gebieden in Chili en Peru.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De Andescondor is een straatveger, hij voedt zich voornamelijk met aas. Wilde condors bewonen grote gebieden, die vaak in vlucht, meer dan 200 km per dag op zoek zijn naar aas. In het binnenland geven zij de voorkeur aan grote kadavers, zoals die van dode landbouwhuisdieren of wilde herten, terwijl voorkeur voornamelijk uit kadavers van zeezoogdieren in de buurt van de kust bestaat. Zij zullen ook de eieren uit nesten van kleinere vogels bemachtigen.

Voortplanting Voortplanting:
De Andescondor na zijn vijfde of zesde jaar geslachtsrijp. Zij kunnen een leeftijd halen van 50 jaar of meer en kiezen een partner voor het leven. Tijdens de balts kleurt de huid van het mannetje om de hals, van saaie rood tot helder geel en hij blaast. Hij benadert het vrouwtje met uitgestoken nek en opgeblazen hals en de borst, terwijl hij sissende geluiden maakt. Hij spreidt zijn vleugels en staat rechtop, terwijl hij met zijn tong klikt.

Overige Overige:
In de vroege negentiende eeuw, werd de Andescondor gefokt in het westen van Venezuela tot Tierra del Fuego, langs de gehele keten van de Andes, maar het assortiment is sterk verminderd als gevolg van menselijke activiteit.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador , Peru, Venezuela.

FOTOGALERIE

 


Andescondor - Vultur gryphus
Andes condor - Vultur gryphus
Andescondor - Vultur gryphus
Andes condor - Vultur gryphus
Andescondor - Vultur gryphus
Andes condor - Vultur gryphus
Andescondor - Vultur gryphus
Andes condor - Vultur gryphus
Andescondor - Vultur gryphus
Andes condor - Vultur gryphus
Andescondor - Vultur gryphus
Andes condor - Vultur gryphus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites