HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Zwartekiekendief - Circus maurus

Zwartekiekendief

Circus maurus

Nederlands ZWARTE KIEKENDIEF

Circus maurus (Temminck, 1828)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Circus
English Black harrier Français Busard maure
Deutch Mohrenweihe Italiano Albanella nera
Polish Blotniak czarny Português Tartaranhão preto
Svenska Svart kärrhök Español Aguilucho Negro
Dansk Sort Kærhøg Russkiy Чёрный лунь

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2017
► Eerdere publicaties...
2016 — Vulnerable (VU)
2012 — Vulnerable (VU)
2008 — Vulnerable (VU)
2004 — Vulnerable (VU)
2000 — Vulnerable (VU)
1994 — Unknown (LR/NT)
1988 — Near Threatened (NT)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 251 tot 999 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Circus maurus heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 44 - 50 cm
Spanwijdte : 105 - 115 cm
Gewicht : (M) circa - gram / (V) circa - gram

Kenmerken Kenmerken:
Deze roofvogel is 44 tot 50 cm lang en daarmee een middelgrote kiekendief. De volwassen zwarte kiekendief is onmiskenbaar: overwegend zwart met een zwart-wit dwarsgestreepte staart, witte stuit en gele poten.

Ook de ogen en de washuid bij de snavel zijn geel. Op de ondervleugels zitten witte vlakken die scherp contrasteren met het zwart in de rest van het verenkleed. Onvolwassen vogels zijn donkerbruin met spikkels en streepjes, maar ze zijn toch door hun overwegend donkerbruine verenkleed van andere jonge kiekendieven te onderscheiden.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Het kerngebied van de verspreiding ligt in de West-Kaap van Zuid-Afrika en verder in andere Zuid-Afrikaanse provincies. Daarnaast broedt een geïsoleerde populatie in het noorden van Namibië. Niet broedende vogels zijn waargenomen in Lesotho, Botswana en Swaziland. Het leefgebied bestaat uit kuststreken en montane gebieden begroeid met fynbos, maar ook halfwoestijnen in de Karoo en open vlaktes met lage vegetatie of akkers.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Voornamelijk kleine vogels, tot 350 g, inclusief nestvogels; ook eieren, knaagdieren (muizen en vlei-ratten), insecten (sprinkhanen, kevers).

Voortplanting Voortplanting:

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Botswana, Lesotho, Namibië, Zuid-Afrika.

FOTOGALERIE

 


Zwartekiekendief - Circus maurus
Zwartekiekendief - Circus maurus
Zwartekiekendief - Circus maurus
Zwartekiekendief - Circus maurus
Zwartekiekendief - Circus maurus
Zwartekiekendief - Circus maurus
Zwartekiekendief - Circus maurus
Zwartekiekendief - Circus maurus
Zwartekiekendief - Circus maurus
Zwartekiekendief - Circus maurus
Zwartekiekendief - Circus maurus
Zwartekiekendief - Circus maurus
Zwartekiekendief - Circus maurus
Zwartekiekendief - Circus maurus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites