Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Zwartehavik - Accipiter melanoleucus
Zwartehavik - Accipiter melanoleucus
Zwartehavik - Accipiter melanoleucus
Voorkomen Zwartehavik - Accipiter melanoleucus
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Zwartehavik - Accipiter melanoleucus (Smith, 1830)
English Black goshawk FranÁais Autour noir Deutch Trauerhabicht
Italiano Sparviero bianco e nero Svenska svart duvhŲk EspaŮol Azor Blanquinegro
PortuguÍs AÁor-preto Polski Jastrzab czarno-bialy Dansk Sorthvid DuehÝg
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
 
Ondersoorten:
Accipiter melanoleucus heeft 2 ondersoorten:
- Accipiter melanoleucus melanoleucus
- Accipiter melanoleucus temminckii
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 40 - 58 cm
Spanwijdte : 77 - 105 cm
Gewicht : (M) circa 430 - 490 gram / (V) circa 650 - 980 gram
 
Kenmerken:
Beide geslachten van de zwartehavik hebben meestal een overwegend zwart verenkleed met een witte keel, borst en buik. Deze individuen met witte borst staan ​​bekend als "witte morphs", die in de meerderheid zijn over het grootste deel van het bereik van de vogels. De "black morph" -variŽteit is over het algemeen zeldzaam, behalve langs de kustgebieden van Zuid-Afrika, inclusief het Kaapse Schiereiland, waar ze 80% van de bevolking uitmaken.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
Angola, Benin, Botswana, Burundi, Kameroen, Kongo, Ivoorkust, Equatoriaal-Guinea, EthiopiŽ, Gabon, Ghana, Guinea, Kenia, Liberia, Malawi, Mozambique, NamibiŽ, Nigeria, Rwanda, Senegal, Sierra Leone, Zuid-Afrika, Soedan, Swaziland, Tanzania, Togo, Oeganda, Zambia, Zimbabwe, Gambia, Guinee-Bissau, Lesotho, Mali, Niger, SomaliŽ.
 
Habitat:
Alle soorten bos, dichte bossen en exotische plantages, van tropisch laagland tot hoog bergachtig gebied.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Zwartehavikken slaan voornamelijk middelgrote vogels van circa 80 - 300 gram. De meeste prooien worden gezien vanaf een verborgen uitkijkplaats, die vervolgens tijdens de vlucht wordt gedood tijdens een kort vliegend sprintje. Minder vaak bukken ze of jagen ze op prooien die worden gezien tijdens een lage of hoge vlucht over open land of in de buurt van het bladerdak van bomen, en in sommige gevallen achtervolgen ze zelfs prooien te voet. Hoewel er vaak binnen een minuut na de eerste aanval wordt gedood, kan deze soort af en toe een langdurige achtervolging van enkele minuten uitvoeren.
 
Voortplanting:
-
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: