HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Zwarte havik - Accipiter melanoleucus

Zwarte havik

Accipiter melanoleucus

Nederlands ZWARTE HAVIK

Accipiter melanoleucus (Smith, 1830)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Accipiter
English Black goshawk Français Autour noir
Deutch Trauerhabicht Italiano Sparviero bianco e nero
Polish Jastrzab czarno-bialy Português Açor preto
Svenska Svart duvhök Español Azor Blanquinegro
Dansk Sorthvid Duehøg Russkiy Чёрно-белый ястреб

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.

Ondersoorten Accipiter melanoleucus heeft 2 ondersoorten:
- Accipiter melanoleucus melanoleucus
- Accipiter melanoleucus temminckii

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 40 - 58 cm
Spanwijdte : 77 - 105 cm
Gewicht : (M) circa 430 - 490 gram / (V) circa 650 - 980 gram

Kenmerken Kenmerken:
Beide geslachten van de Zwartehavik hebben meestal een overwegend zwart verenkleed met een witte keel, borst en buik. Deze individuen met witte borst staan ​​bekend als "witte morphs", die in de meerderheid zijn over het grootste deel van het bereik van de vogels. De "black morph" -variëteit is over het algemeen zeldzaam, behalve langs de kustgebieden van Zuid-Afrika, inclusief het Kaapse Schiereiland, waar ze 80% van de bevolking uitmaken.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Alle soorten bos, dichte bossen en exotische plantages, van tropisch laagland tot hoog bergachtig gebied.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Zwartehavikken slaan voornamelijk middelgrote vogels van circa 80 - 300 gram. De meeste prooien worden gezien vanaf een verborgen uitkijkplaats, die vervolgens tijdens de vlucht wordt gedood tijdens een kort vliegend sprintje. Minder vaak bukken ze of jagen ze op prooien die worden gezien tijdens een lage of hoge vlucht over open land of in de buurt van het bladerdak van bomen, en in sommige gevallen achtervolgen ze zelfs prooien te voet. Hoewel er vaak binnen een minuut na de eerste aanval wordt gedood, kan deze soort af en toe een langdurige achtervolging van enkele minuten uitvoeren.

Voortplanting Voortplanting:

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Angola, Benin, Botswana, Burundi, Kameroen, Kongo, Ivoorkust, Equatoriaal-Guinea, Ethiopië, Gabon, Ghana, Guinea, Kenia, Liberia, Malawi, Mozambique, Namibië, Nigeria, Rwanda, Senegal, Sierra Leone, Zuid-Afrika, Soedan, Swaziland, Tanzania, Togo, Oeganda, Zambia, Zimbabwe, Gambia, Guinee-Bissau, Lesotho, Mali, Niger, Somalië.

FOTOGALERIE

 


Zwarte havik - Accipiter melanoleucus
Zwarte havik - Accipiter melanoleucus
Zwarte havik - Accipiter melanoleucus
Zwarte havik - Accipiter melanoleucus
Zwarte havik - Accipiter melanoleucus
Zwarte havik - Accipiter melanoleucus
Zwarte havik - Accipiter melanoleucus
Zwarte havik - Accipiter melanoleucus
Zwarte havik - Accipiter melanoleucus
Zwarte havik - Accipiter melanoleucus
Zwarte havik - Accipiter melanoleucus
Zwarte havik - Accipiter melanoleucus
Zwarte havik - Accipiter melanoleucus
Zwarte havik - Accipiter melanoleucus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites