HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Witruggier - Gyps africanus

Witruggier

Gyps africanus

Nederlands WITRUGGIER

Gyps africanus (Salvadori, 1865)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Gyps
English Whitebacked Vulture Français Vautour africain
Deutch Weißrückengeier Italiano Grifone dorsobianco
Polish Sep afrykanski Português Grifo do cabo
Svenska Svenska vitryggig gam Español Buitre Dorsiblanco Africano
Dansk Hvidrygget Grib Russkiy Африканский гриф

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2018
► Eerdere publicaties...
2017 — Critically Endangered (CR)
2016 — Critically Endangered (CR)
2015 — Critically Endangered (CR)
2012 — Endangered (EN)
2008 — Near Threatened (NT)
2007 — Near Threatened (NT)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.

Ondersoorten Gyps africanus heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 89 - 98 cm
Spanwijdte : 210 - 220 cm
Gewicht : (M) circa 4200 - 7200 gram / (V) circa 4200 - 7200 gram

Kenmerken Kenmerken:
De rug van de witruggier is in tegenstelling tot de naam doet vermoeden, niet wit maar donkergrijs. Voorts heeft hij een forse zwarte snavel, een kale, donkere kop en een lange, kale wittige hals met bruine spikkels. Zijn lijf is grotendeels bruin behalve de bovenkant van zijn romp en het bovenste deel van zijn poten die wit zijn. Ook zijn vleugels (hand- en armpennen) zijn bruin waarvan de vleugelpunten iets donkerder zijn getint, maar niet zwart.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De witruggier komt (kwam) wijdverspreid in Sub-Saharisch Afrika voor als standvogel. Er zijn echter aanwijzingen voor verplaatsingen over grotere afstanden; zo trekken gieren in West-Afrika tijdens het regenseizoen naar het noorden. Het leefgebied bestaat uit open landschappen zoals steppe en savanne. Deze gier mijdt bebost gebied, maar ook kale woestijnen.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Het is een aaseter (vooral dat van vee) die een voorkeur heeft voor de ingewanden omdat die zachter zijn. Hun grote vleugels stellen hen in staat langdurig in de lucht te blijven rondcirkelen. Daarbij maakt hij gebruik van thermiek. Ze hebben scherpe ogen en kunnen een kadaver van grote hoogte waarnemen.

Voortplanting Voortplanting:
Broeden doen ze dikwijls in kolonies.

Overige Overige:
Ooit was deze gier de meest algemene Afrikaanse giersoort. De soort gaat nu in hoog tempo in aantal achteruit. De oorzaken daarvoor zijn divers, zoals aantasting van het leefgebied door intensivering van de veehouderij, waardoor wilde populaties van hoefdieren verdwijnen, jacht en handel in levende gieren, vervolging en vergiftiging door diclofenac (een ontstekingsremmer die in de veehouderij wordt toegepast).

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Angola, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Kameroen, Tsjaad, Kongo, Ivoorkust, Eritrea, Ethiopië, Gambia, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau, Kenia, Malawi, Mali, Mauritanië, Mozambique, Namibië, Niger, Nigeria, Rwanda, Senegal, Siërra Leone, Somalië, Zuid-Afrika, Soedan, Swaziland, Tanzania, Togo, Oeganda, Zambia, Zimbabwe.

FOTOGALERIE

 


Witruggier - Gyps africanus
Witruggier - Gyps africanus
Witruggier - Gyps africanus
Witruggier - Gyps africanus
Witruggier - Gyps africanus
Witruggier - Gyps africanus
Witruggier - Gyps africanus
Witruggier - Gyps africanus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:
Witruggier - Gyps africanus

© Dhr. Ger van Creij - 27 december 2007
Locatie : Mole National park, Ghana, Afrika
Camera: Panasonic FZ45
Lens: DC Vario-Elmarit 1:2.8-5.2/4.5

Top 1000 Birding Websites