Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Zwartborstwouw - Hamirostra melanosternon
Zwartborstwouw - Hamirostra melanosternon
Zwartborstwouw - Hamirostra melanosternon
Voorkomen Zwartborstwouw - Hamirostra melanosternon
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Zwartborstwouw - Hamirostra melanosternon (Gould, 1841)
English Black-breasted buzzard FranÁais Milan ŗ plastron Deutch Grauschwebeweih
Italiano Nibbio pettonero Svenska svartbrŲstad glada EspaŮol Milano Pechinegro
PortuguÍs Bķtio-de-peito-preto Polski Kanialec ogorzaly Dansk GlenteÝrn
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
 
Ondersoorten:
Er zijn geen ondersoorten gemeld (monotypisch).
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 51 - 61 cm
Spanwijdte : circa 141 - 156 cm
Gewicht : circa 1150 - 1450 gram
 
Kenmerken:
De Zwartborstwouw is een grote donkere vogel met een korte, vierkante getipte staart. Deze vogel is zo handig, dat het stenen gebruikt als een instrument, om Emu eieren te kraken.

Er leven naar schatting 670 tot 6.700 volwassen exemplaren in het wild.
 
Vlucht:
 
 
Verspreiding:
AustraliŽ.
 
Habitat:
Open vlakten en open land.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Konijnen, gemalen vogels, hagedissen en aas.
 
Voortplanting:
Het nest is een platform van stokjes met een ondiepe schotel en is bekleed met groene bladeren. de horst is gebouwd op een sterk onderdeel of een vork van een boom. De Zwartborstwouw legt 2 eieren. Het broedseizoen is van augustus tot september in het zuiden en midden van AustraliŽ en van mei tot juli in het noorden.
 
Overige:
 
 
Ingezonden foto's:
©: