Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Zuid-Amerikaanse havik - Accipiter poliogaster
Voorkomen Zuid-Amerikaanse havik - Accipiter poliogaster
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Zuid-Amerikaanse havik - Accipiter poliogaster (Temminck, 1824)
English Grey-bellied goshawk FranÁais Autour ŗ ventre gris Deutch Graubauchhabicht
Italiano Sparviero pettogrigio Svenska grŚbukig hŲk EspaŮol Azor VentrigrŪs
PortuguÍs tauatů-pintado Polski Krogulec siwobrzuchy Dansk GrŚbuget DuehÝg
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort neemt toe Populatie trend van deze soort neemt toe.
 
Ondersoorten:
Accipiter poliogaster heeft 1 ondersoort:
- Accipiter pectoralis
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 38 - 50 cm
Spanwijdte : 69 - 84 cm
Gewicht : (M) circa - gram / (V) circa - gram
 
Kenmerken:
Het basiskleed van de Zuid-Amerkaanse havik is zwart of donkergrijs aan de bovenkant en contrasterend wit of grijs op de keel en het lichaam aan de onderkant. Zoals de algemene naam suggereert, is de buik lichtgrijs. Het hoofd is over het algemeen zwart of zeer donkergrijs en steekt halverwege de keel uit voordat het plotseling wit wordt, om een ​​"kap" of "afgedekt" uiterlijk te geven.

Bij mannen is de kroon donkerder dan de rest van het hoofd, terwijl het verenkleed op de rug en het hoofd van het vrouwtje uniform donker is. Witte veren in de nek zijn zichtbaar en verschijnen als witte vlekken over de achterhals. De staart is zwart of grijs met drie brede lichtgrijze horizontale banden bovenop en een smalle witte punt. De vleugels, benen en staart zijn beschreven als relatief kort voor de lichaamsgrootte, met een zware snavel en kop.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
ArgentiniŽ, Bolivia, BraziliŽ, Colombia, Ecuador , Frans Guyana, Guyana, Paraguay, Peru, Suriname, Venezuela.
 
Habitat:
Regenwoud, over het algemeen van laaglanden tot 800 meter, maar geregistreerd tot 1800 meter in Zuidoost-BraziliŽ.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
-
 
Voortplanting:
-
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: