HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Witstaartbuizerd - Geranoaetus albicaudatus

Witstaartbuizerd

Geranoaetus albicaudatus

Nederlands WITSTAARTBUIZERD

Geranoaetus albicaudatus (Vieillot, 1816)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Geranoaetus
English White-tailed hawk Français Buse à queue blanche
Deutch Weißschwanzbussard Italiano Poiana codabianca americana
Polish Myszolów bialosterny Português Gaviao de cauda branca
Svenska Vitstjärtad vråk Español Busardo Coliblanco
Dansk Rustskuldret Musvåge Russkiy Болотный канюк

Synonym(s):
- Buteo albicaudatus

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC) as Buteo albicaudatus
2009 — Least Concern (LC) as Buteo albicaudatus
2008 — Least Concern (LC) as Buteo albicaudatus
2004 — Least Concern (LC) as Buteo albicaudatus
2000 — Unknown (LR/LC) as Buteo albicaudatus
1994 — Unknown (LR/LC) as Buteo albicaudatus
1988 — Unknown (LR/LC) as Buteo albicaudatus


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort neem toe.

Ondersoorten Buteo albicaudatus heeft 4 ondersoorten:
- Buteo albicaudatus albicaudatus
- Buteo albicaudatus hypospodius
- Buteo albicaudatus colonus
- Buteo albicaudatus sennetti

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 44 - 60 cm
Spanwijdte : 118 - 143 cm
Gewicht : circa 744 - 1235 gram

Kenmerken Kenmerken:
Volwassen vogels zijn grijs boven en wit onder en op de staart, met vage lichtgrijze of rufous versperring. De korte staart is wit met een smalle zwarte band aan het einde die opvallend is tijdens de vlucht. Een roestrood schouderstuk is net zo karakteristiek als de vogel met gesloten vleugels zit. De vleugels zijn hierboven donker, vermengd met grijs nabij de basis van de zwartachtige primaire remiges. De underwing is witachtig, met onduidelijk bruinachtig versperren op de underwing dekveren die zich uitstrekken tot op de flanken en dijen. De iris is hazelnootkleurig, het graan is bleekgroen, de snavel is zwart met een hoornkleurige basis en de voeten zijn geel met zwarte klauwen.

Onrijpe vogels zijn wat donkerder dan volwassenen; bij zwak licht kunnen ze bijna zwart lijken, vooral bij individuen met weinig wit eronder. De vleugelbekleding is opvallend zwart-wit gespot; de roestige schouderpatch is afwezig bij jongere vogels. De staart verandert van bruin met verschillende donkere balken in grijsachtig met een wazige donkere band als de vogels volwassen worden. De kale delen zijn net als bij de volwassene gekleurd.

De witstaartbuizerd is moeilijk te verwarren met andere vogels, behalve dat jonge vogels op het zuidelijk halfrond soms worden aangezien voor migrerende haviken met rode rug.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De witstaartbuizerd is overal te vinden, van de kust van Texas en de Rio Grande Valley tot centraal Argentinië en veel Caribische eilanden, hoewel meestal de zuidelijke. Als leefgebied geeft hij de voorkeur aan open of halfopen gebieden tot ca. 600 meter, met weinig bomen om zijn vlucht te belemmeren. Het is geen trekvogel, hoewel sommige populaties regionale bewegingen kunnen maken als voedsel schaars is. Hij zit graag op struiken, bomen, telefoonpalen of staat zelfs op de grond en zweeft graag. Over het algemeen geeft het de voorkeur aan een droge habitat en komt het zelden voor op zeer regenachtige plaatsen.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Zijn favoriete jachttechniek is om te zweven en de omgeving te observeren op tekenen van potentiële prooien, en naar een andere plaats te glijden wanneer er niets wordt gevonden. Het dieet van de witstaartbuizerd varieert met zijn omgeving. Konijnen vormen het grootste deel van het dieet van de havik in Zuid-Texas, terwijl hagedissen van 30 cm lang en meer de favoriete prooi zijn in Nederlands West-Indië. Andere dieren zoals katoenen ratten, slangen, kikkers, geleedpotigen (vooral sprinkhanen, krekels en kevers) en kleine vogels zoals zangvogels of kwartels worden ook gegeten; het zal kippen wegrukken als er geen andere voedselbron beschikbaar is.

Voortplanting Voortplanting:

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Antigua and Barbuda; Argentina; Aruba; Barbados; Belize; Bolivia, Plurinational States of; Brazil; Colombia; Costa Rica; Dominica; El Salvador; French Guiana; Guatemala; Guyana; Honduras; Martinique; Mexico; Montserrat; Nicaragua; Panama; Paraguay; Peru; Saint Kitts and Nevis; Saint Lucia; Saint Vincent and the Grenadines; Suriname; Trinidad and Tobago; Venezuela, Bolivarian.

Alleen broedgebied:
Euador, Verenigde Staten, Uruguay.

FOTOGALERIE

 


Witstaartbuizerd - Geranoaetus albicaudatus
Witstaartbuizerd - Geranoaetus albicaudatus
Witstaartbuizerd - Geranoaetus albicaudatus
Witstaartbuizerd - Geranoaetus albicaudatus
Witstaartbuizerd - Geranoaetus albicaudatus
Witstaartbuizerd - Geranoaetus albicaudatus
Witstaartbuizerd - Geranoaetus albicaudatus
Witstaartbuizerd - Geranoaetus albicaudatus
Witstaartbuizerd - Geranoaetus albicaudatus
Witstaartbuizerd - Geranoaetus albicaudatus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites