Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Witstaartbuizerd - Buteo albicaudatus
Witstaartbuizerd - Buteo albicaudatus
Witstaartbuizerd - Buteo albicaudatus
Witstaartbuizerd - Buteo albicaudatus
Witstaartbuizerd - Buteo albicaudatus
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Witstaartbuizerd - Geranoaetus albicaudatus (Vieillot, 1816)
Synonym(s): Buteo albicaudatus
English White-tailed hawk FranÁais Buse ŗ queue blanche Deutch WeiŖschwanzbussard
Italiano Poiana codabianca americana Svenska Vitstjšrtad vrŚk EspaŮol Busardo Coliblanco
PortuguÍs Gaviao-de-cauda-branca Polski Myszolůw bialosterny Dansk Rustskuldret MusvŚge
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort neemt toe Populatie trend van deze soort neem toe.
 
Ondersoorten:
Buteo albicaudatus heeft 4 ondersoorten:
- Buteo albicaudatus albicaudatus
- Buteo albicaudatus hypospodius
- Buteo albicaudatus colonus
- Buteo albicaudatus sennetti
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 44 - 60 cm
Spanwijdte : 118 - 143 cm
Gewicht : circa 744 - 1235 gram
 
Kenmerken:
Volwassen vogels zijn grijs boven en wit onder en op de staart, met vage lichtgrijze of rufous versperring. De korte staart is wit met een smalle zwarte band aan het einde die opvallend is tijdens de vlucht. Een roestrood schouderstuk is net zo karakteristiek als de vogel met gesloten vleugels zit. De vleugels zijn hierboven donker, vermengd met grijs nabij de basis van de zwartachtige primaire remiges. De underwing is witachtig, met onduidelijk bruinachtig versperren op de underwing dekveren die zich uitstrekken tot op de flanken en dijen. De iris is hazelnootkleurig, het graan is bleekgroen, de snavel is zwart met een hoornkleurige basis en de voeten zijn geel met zwarte klauwen.

Onrijpe vogels zijn wat donkerder dan volwassenen; bij zwak licht kunnen ze bijna zwart lijken, vooral bij individuen met weinig wit eronder. De vleugelbekleding is opvallend zwart-wit gespot; de roestige schouderpatch is afwezig bij jongere vogels. De staart verandert van bruin met verschillende donkere balken in grijsachtig met een wazige donkere band als de vogels volwassen worden. De kale delen zijn net als bij de volwassene gekleurd.

De witstaartbuizerd is moeilijk te verwarren met andere vogels, behalve dat jonge vogels op het zuidelijk halfrond soms worden aangezien voor migrerende haviken met rode rug.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
Euador, Verenigde Staten, Uruguay.
 
Habitat:
De witstaartbuizerd is overal te vinden, van de kust van Texas en de Rio Grande Valley tot centraal ArgentiniŽ en veel Caribische eilanden, hoewel meestal de zuidelijke. Als leefgebied geeft hij de voorkeur aan open of halfopen gebieden tot ca. 600 meter, met weinig bomen om zijn vlucht te belemmeren. Het is geen trekvogel, hoewel sommige populaties regionale bewegingen kunnen maken als voedsel schaars is. Hij zit graag op struiken, bomen, telefoonpalen of staat zelfs op de grond en zweeft graag. Over het algemeen geeft het de voorkeur aan een droge habitat en komt het zelden voor op zeer regenachtige plaatsen.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Zijn favoriete jachttechniek is om te zweven en de omgeving te observeren op tekenen van potentiŽle prooien, en naar een andere plaats te glijden wanneer er niets wordt gevonden. Het dieet van de witstaartbuizerd varieert met zijn omgeving. Konijnen vormen het grootste deel van het dieet van de havik in Zuid-Texas, terwijl hagedissen van 30 cm lang en meer de favoriete prooi zijn in Nederlands West-IndiŽ. Andere dieren zoals katoenen ratten, slangen, kikkers, geleedpotigen (vooral sprinkhanen, krekels en kevers) en kleine vogels zoals zangvogels of kwartels worden ook gegeten; het zal kippen wegrukken als er geen andere voedselbron beschikbaar is.
 
Voortplanting:
-
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: